Uskoro zvanični rezultati konkursa prekogranične saradnje

05. oktobar 2012. 10:48 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Opštine Pirotskog okruga očekuju zvanične rezultate o projektima po konkursu prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Informacije o odobrenim projektima postaće zvanične tek kada lokalne samouprave potpišu ugovore sa predstavnicima Evropske komisije i partnerskim opštinama iz Bugarske, kaže Goran Stamenović, načelnik Pirotskog upravnog okruga, i dodaje, da je reč o projektima velike vrednosti gde je prema nezvaničnim inforamcijama opštini Pirot odobreno pet projekata.

- Prema informacijama iz naše ambasade u Sofiji, odnosno od strane našeg ekonomskog atašea, koje su još uvek nezvanične opštini Pirot biće odobrena dva projekta sa opštinom Montana o izgradnji sportskog centra u naselju Prčevac i projekat optimizacije prikupljanja otpada. Projekti su velike vrednosti jedan je preko 600.000, a drugi preko 500.000 hiljada evra. Zatim projekat opštine Pirot sa opštinom Čuprene izgradnja Kulturnog centra vrednosti oko 390.000 evra. Stara planina,odnosno projekat koji se odnosi na održivi razvoj na Staroj planini sa opštinom Čiprovci, u vrednosti 98.000 evra. I peti projekat u saradnji sa Privrednom komorom Montane koji se odnosi na stimulaciju prekogranične saradnje Srbije i Bugarske vrednosti 199.000 evra. To je pet projekata koji se odnose na opštinu Pirot i ono što mogu reći vrednosti nisu zanemarljive, vrednost svih projekata je negde oko 1.800.000 evra ukupno, i ja se nadam da je polovina tih sredstava namenjana Pirotu-kaže Stamenović

Opštine Bela Palanka i Babušnica imaju zajednički projekat sa opštinom Metropole o revitalizaciji parkova u vrednosti od 1.000.000 evra. Opština Dimitrovgrad očekuje da bude odobren projekat koji se odnosi na Platformu o energetskom planiranju, u vrednosti 167.000 evra, sa opštinom Kostin brod.