Uručena Sajamska priznanja i nagrade za najbolju kratku priču na 20. Salonu knjige i grafike u Pirotu

20. februar 2019. 17:45 Kultura Pirot Plus Online

Dan pre završetka 20. Salona knjige i grafike upriličena je dodela Sajamskih priznanja i nagrada za najbolju kratku priču.

Na samom početku direktor Doma kulture, Miško Ćirić, zahvalio je svima koji su pomogli da se održi Salon knjige i grafike i istakao da su se kao organizatori potrudili da dovedu brojne izlagače i realizuju dobar program.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je ovom prilikom da je Salon knjige i grafike praznik za naš grad i izrazio uverenje da će Gradska uprava i dalje podržavati ovu manifestaciju.

Dejan Stojiljković, član žirija za izbor najbolje kratke priče, rekao je da je konkurs postao regionalan s obzirom da je ovoga puta bilo, osim autora iz Srbije, autora i iz regiona. Prema njegovim rečima kod prijavljenih autora ima raznih poetika i stilova i nije im bilo lako da odaberu najbolje.

Кonačna odluka o pričama koje su nagrađene na ovogodišnjem konkursu je:


 • Prva nagrada u iznosu od 20.000 dinara za priču „REКVIJEM ZA SPOREDNE“, pod šifrom „REКVIJEM U DE-MOLU, КEHLOVA OZNAКA 626“, autora Maše Pripotko iz Pančeva;

 • Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Srđanu Stojiljkoviću iz Niša za priču “BRDO“ pod šifrom „DAVID“;

 • Treća nagrada u iznosu od 10.000 dinara pripada autoru Stamenu Milovanoviću iz Niša za priču „INADŽIJA“ pod šifrom „ĆEF“.


Članovi žirija:

 1. Goran Gocić, književnik

 2. Dejan Stojiljković, književnik


Srđan Stojiljković, pisac iz Niša, koji je dobio drugu nagradu u izjavi za medije je zahvalio organizatorima i istakao da je Konkurs za najbolju kratku priču jedinstven u regionu.

Poštujući napore svih izdavača prisutnih na ovogodišnjem Salonu knjige i grafike, žiri za dodelu sajamskih priznanja, u sastavu:


 1. Nadica Кostić

 2. Dr Suzana Jovanović

 3. Ljubiša Ćirić i

 4. Aleksandar Šarović, odlučio je da: • NAGRADU „SVETI TRIFUN“ - za kompletnu produkciju na ovogodišnjem Salonu knjige i grafike dobija izdavačkom preduzeću „DATA STATUS“ iz Beograda.

 • NAGRADA „LOZA“ za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, odlučeno je da pripadne NOVINSКOM IZDAVAČКOM DRUŠTVU КOMPANIJA VEČERNJE NOVOSTI iz Beograda.

 • PRIZNANJE „ŠARA“ za estetsko-tehnološki tretman knjige pripada izdavačkom preduzeću „PČELICA“ iz Čačka.


O nagrađenima je govorila direktorka Narodne biblioteke, Nadica Kostić, a nagrade je uručio gradonačelnik Vladan Vasić.

Ovom prilikom organizator jubilarnog 20. Salona knjige odlučio je da uruči posebna priznanja idejnim tvorcima Salona.

Jedan od najznačajnijih ljudi koji i danas radi u Domu kulture i učestvuje u realizaciji svih Salona knjige i grafike je Aleksandar Šarović.

Priznanje je uručeno i Jugoslavu Kostiću koji je učestvovao u organizaciji prvog salona, a i kasnije je nesebično davao podršku na svim salonima knjige.

Salon knjige i grafike završava se sutra. Od 12.00 i 13.00 časova na programu je „O književnosti za decu: Promocija novih Odisejinih izdanja“. Moderator je Aleksandar Gubaš, urednik „Knjigoskopa“.