Uručeni ugovori izvođačima javnih radova i potpisan sporazum između Grada i NSZ o sufinansiranju mere samozapošljavanja

02. jul 2024. 13:36 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je potpisan sporazum o sufinansiranju mere samozapošljavanja u 2024. godini između Grada Pirota i NSZ filijala Pirot. Ujedno su i uručeni ugovori izvođačima javnih radova kojima su odobrena sredstva za sprovođenje ove mere na lokalnom nivou.

Javni radovi su, ne samo, dobar instrument za radno angažovanje teže zapošljivih kategorija, već i za rešavanje mnogih problema u mesnim zajednicama, kako seoskih tako i gradskih, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.

Preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i u saradnji sa Filijalom Pirot NSZ, za realizaciju javnih radova odobreno je 17 ugovora, za angažovanje 43 lica. Ukupna vrenost je 6 miliona dinara. Za program samozaopošljavanja biće odobrene 33 subvencije pojedinačne vrednosti od 300.000 dinara. Biće realizovan i program stručne prakse za 18 lica i obuke na radnom mestu za 16 lica. Ukupan budžet je 24,9 miliona dinara, a biće ukupno angažovano 110 lica sa evidencije, rekao je Vasić.

Suzana Đorđević, vd direktora pirotske filijale NSZ tom prilikom je istakla podatak da se prosečno na javne pozive godišnje, sa područja Filijale, angažuje 620 lica, od kojih je 450 finansirano sredstvima republičkog budžeta, a ostala lica su finansirana sredstvima lokalnih samouprava samostalno ili kroz kofinansiranje sa NSZ.

Usledilo je potpisivanje sporazuma, a zatim i uručenje ugovora izvođačima javnih radova