Uručene zahvalnice zaslužnim srpskim i bugarskim pojedincima i organizacijama angažovanim na otklanjanju posledica nesreće na pruzi u Pirotu

20. januar 2023. 15:12 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Gradskoj upravi Pirot danas je održan sastanak ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Gorana Vesića i potpredsednika Vlade Republike Bugarske za ekonomsku politiku i ministra transporta i komunikacija, Hrista Aleksijeva.

Sastanku su prisustvovali: Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Vladimir Džamić, državni sekretar u Ministarsvu građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Tanja Popović, pomoćnik ministra, Anita Dimoski, pomoćnik ministra, Dobrila Ponorac, posebni savetnik ministra, Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, Milan Novović, izvršni direktor „Infrastruktura železnica Srbije“, Slavica Panić, zamenica ambasadora Republike Srbije u Bugarskoj i Milutin Milošević, izvršni direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom “Infrastrukture železnice Srbije”.

Delegaciju Republike Bugarske činili su: Hristo Aleksijev, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar transporta i komunikacija Republike Bugarske, Krasimir Papukčijski, zamenik ministra transporta i komunikacija, Diljana Dojčinova, savetnik za medije, politički kabinet, Zlatin Krumov, generalni direktor JP „Nacionalna železnička infrastruktura”, Nadežda Buhova, direktor, Direkcija „Koordinacija poslova EU i međunarodna saradnja“, Ministarstvo transporta i komunikacija, Kostadin Vardev, direktor, Direkcija za odnose s javnošću i protokol, Ministarstvo transporta i komunikacija, Ivanka Georgieva, šef odeljenja „Međunarodna, bilateralna i regionalna saradnja“, Direkcija „Koordinacija poslova EU i međunarodna saradnja“, Ministarstvo transporta i komunikacija i Nj.E. Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji.

Posle sastanka organizovana je dodela zahvalnica zaslužnim srpskim i bugarskim pojedincima i organizacijama za hrabrost i profesionalan pristup pokazan tokom visokorizične operacije otklanjanja posledica nesreće na pruzi Niš – Dimitrovgrad. Podsećamo 25. decembra oko 17 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo je do skliznuća četiri vagona - cisterne na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak. Na uklanjanju cisterni prethodnih dana radile su ekipe iz Srbije i Bugarske i uspešno ih uklonile.

Pre uručenja zahvalnica obratili su se domaćin sastanka, gradonačelnik Vladan Vasić i ministri.

Gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da je na sastanku bilo dosta tema i da sve što se događa na teritoriji grada i projekti o kojima su pričali su važni i za Pirot, kao što su autoput, gasovod i rekonstrukcija železničke pruge. Vasić je dodao da su do sada realizovali mnoge prekogranične projekte i da su zainteresovani za dalju saradnju, ali i za državne projekte koji se odnose na nove granične prelaze i za pomenute ideje uspostavljanja transportno – logističkih terminala, koji će za industriju ovog regiona značiti mnogo.

Hristo Aleksijev, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar transporta i komunikacija Republike Bugarske, zahvalio se svima koji su učestvovali u obnavljanju saobraćaja usled incidenta kod Pirota i poručio da su zajedničkim radom pokazali visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva dve zemlje. Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj prilikom problema na Dunavu tako je sada Bugarska pružila pomoć Srbiji, a ovaj incident je pokazao koliko je bitna dobra saobraćajna povezanost dveju zemalja, rekao je Aleksijev.  

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Goran Vesić naglasio je da je želeo da se javno zahvali predstavnicima Bugarske što su pružili pomoć prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš – Dimitrovgrad. Tokom sastanka, prema rečima ministra Vesića, razgovarali su i o budućoj saradnji. Pored ostalog dogovorili su se da formiraju zajedničku radnu grupu koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta, otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, otvaranje malog graničkog prelaza za građane Pirota i Bugarske i rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad, koja bi trebalo da počne u maju, naveo je Goran Vesić.

Potom su ministri uručili zahvalnice učesnicima na uklanjanju cisterni kod Sopotskog hana i rešavanju problema koje je izazvao ovaj akcident.