Uručene nagrade autorima najboljih radova na Konkursu "Pirotski kej ljubav i inspiracija"

25. decembar 2020. 12:49 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena je izložba radova pristiglih na Konkurs pod nazivom “Pirotski kej ljubav i inspiracija”. Učestvovala su 53 autora sa preko 100 radova. Umetnički savet Galerije odabrao je tri najbolja, koja su prilikom svečanog otvaranja nagrađena.

Prema rečima direktorke Galerije “Čedomir Krstić”, Radmile Vlatković, kej je zaista ljubav i inspiracija za sve nas koji živimo u ovom gradu, a ideju za raspisivanje konkursa i organizaciju dobili su od gradonačelnika Pirota Vladan Vasića. Autori su pirotski kej prikazali kroz različite tehnike, a najvećim delom kroz fotografije, rekla je Radmila Vlatković.

Gradonačelnik Vladan Vasić je ovom prilikom objasnio kako je došao na ideju za ovu izložbu i istakao da je kej naš zaštitni znak, kao i mnogi drugi brendovi i da neskromno misli da je trenutno najlepši u ovih 95 godina svog postojanja. U prethodnom periodu se mnogo toga uradilo na uređenju keju i sa tim će se nastaviti i dalje. Vasić je poručio da bi svi trebalo da uživamo u keju i da ga čuvamo.

Grad Pirot je uradio kalendar za 2021. godinu sa motivima keja i ovom prilikom su poklonjeni Galeriji i svim nagrađenim učesnicima konkursa.

Prvu nagradu na ovom konkursu dobio je akademski slikar Jovica Ilić za skulpturu “Pod starom lipom osamdeset i neke”. U izjavi za Portal Pirot Plus onlajn Ilić je rekao da u poslednje vreme radi skulpture, pa je odlučio da napravi mladi zaljubljeni par, što mu je donelo nagradu koja mu puno znači.

Drugu nagradu za fotografiju “U plavoj katedrali” dobila je Tanjica Perović, koja ističe da dugo fotografiše kej, a ova fotografija je napravljena 2008. godine. Prema njenim rečima, svaki trenutak na keju je poseban, jedna izuzetna lepota i inspiracija.

Treću nagradu dobio je akademski slikar Janko Janković za sliku u tehnici pirografije, pod nazivom “Ulepšavanje keja”. Kako je Janković rekao u izjavi za medije, motiv je bio ulepšavanje keja, kada se radilo šišanje i želeo je da istakne ljude koji brinu o keju.

Ovo je poslednja izložba Galerije “Čedomir Krstić” u ovoj godini i biće otvorena do 20. januara.