Uredba o pomoći parovima za kupovinu nekretnina po osnovu rođenja deteta. Ko ima pravo i kako se konkuriše?

10. mart 2022. 12:27 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Odluka i uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, koju je donela Vlada Srbije, stupila je na snagu 18. februara. 

Vlada Srbije usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

Država Srbija će po osnovu rođenja deteta u 2022. godini obezbediti bespovratnu podršku za reševanje stambenog pitanja od najviše 20.000 evra. Državna podrška je bespovratna, a davaće se za ostvarivanje prava na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade (kuća) ili stana, navodi se u Odluci Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku. Za kupovinu kuće ili stana državna pomoć je 20 odsto procenjene vrednosti nekretnine od strane poreskog organa, a može biti najviše do 20 procenata kupoprodajne cene.

Novodonetom Uredbom Vlada Srbije prethodno je odredila bliže uslove i način ostvarivanja prava na subvencije, rekla je u izjavi za Portal Plus online, Nadica Adamović, šef Službe dečije zaštiteu Gradskoj upravi Pirot

Navodi se da pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta.Uslov za državnu pomoć je da majka prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Srbije. Uz dodatne uslove državnu podršku može ostvariti i majka koja je strani državljanin. 

Dokumentacija je zahtevna i obimna, tako da se građani za svaku vrstu pomoću u procesu prikupljanja neophodnih dokumenata mogu obratiti licu zaduženom za ove poslove, Mariji Panić savetniku u Odseku dečije zaštite

O zahtevu dalje odlučuje Komisija za dodelu novčanih sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Maksimalan iznos novca koji će porodice moći da dobiju biće 20.000 evra, ali će postojati skale po kojima će komisija određivati iznos. Iznos se isplaćuje po završetku  procedure, ističe Adamovićeva