Upriličen svečani prijem za goste iz Rusije

13. novembar 2017. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

Ovog vikenda grupa učenika u pratnji dve profesorke došla je u Pirot u okviru projekta “Duša slovenska”, koji pirotska Gimnazija ostvaruje sa Školom 644 iz Sankt Peterburga. Učenici i profesori boraviće u Pirotu od 11. do 19. novembra.

Direktor Gimnazije, Bratislav Krstić, kaže da je ovo sedma godina realizacije projekta “Duša slovenska” i da su do sada učenici Gimnazije bili šest puta u Rusiji, a njima je ovo peti put da dolaze u Pirot. Krstić je najavio da je puno nastavnih aktvinosti planirano, a biće prilike i da obidju pirotski kraj i upoznaju se sa znamenitostima i atrakcijama.

Učenici iz Rusije smešteni su kod svojih drugova gimnazijalaca.

Ana Tošić kaže da ova poseta mnogo znači jer imaju priliku da uzpoznaju drugu kulturu koja je potpuno drugačija od naše, ali i zbog usavršavanja jezika.

Kod Ane je smeštena Maša Bernjikova koja ističe da svi u porodici njene domaćice govore ruski i dobro se sporazumevaju, a već pomalo razume i srpski.

Stefan Dimitrijević je domaćin Danjilu Haljapinu. Stefan kaže da im je ova razmena značajna zbog jezika, ali i zbog druženja.

Danjil Haljapin je za ova dva dana video dosta toga u gradu i sve mu se jako svidelo.

Na zvaničnom prijemu u Svečanoj sali Gimnazije na početku je direktor Škole pozdravio goste.

Tom prilikom prikazana je prezentacija na ruskom jeziku o Pirotu i Gimnaziji.