Upravnicima zgrada predstavljen Javni poziv za izbor stambenih zajednica - kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno - poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja

27. oktobar 2023. 18:59 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Gradska uprava Pirot je 20. oktobra objavila Javni poziv za izbor stambenih zajednica - kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno - poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja na teritoriji grada Pirota.

Tim povodom večeras je u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot održana prezentacija ovog javnog poziva za predstavnike stambenih zajednica koje su priključene na sistem daljinskog grejanja.

Na prezentaciji su govorili Bojan Ivković, energetski menadžer u Gradskoj upravi Pirot i Bojan Ranđelović, član Gradskog veća.

Bojan Ivković je u izjavi za medije rekao da je konkurs raspisan u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Konkurs obuhvata 20 gradova i u stvari je pilot projekat, kaže Ivković i objašnjava da predstavlja neku vrstu partnerstva sa državom, pri čemu država daje 50% od vrednosti investicije.

Postupak se sprovodi u nekoliko koraka. Upravnici zgrada imali su priliku da večeras čuju kako stambene zajednice mogu da uđu u ceo postupak.

Ivković smatra da je ova mogućnost vrlo dobra.  

Prema pravilima konkursa, stamebene zajednice koje se prijave rangiraju se po dva kriterijuma. Ivković navodi da prvi odnosi do 70% bodova i obuhvata specifičnu potrošnju po kvadratnom metru u prošloj godini, a drugi nosi do 30% bodova i podrazumeva procenat zainteresovanosti stanara u jednoj stambenoj zajednici.

Kako će bodovanje biti sprovedeno, Ivković ističe da se ne zna. Prvi korak je da se stambenim zajednicama predstavi ova mogućnost i da se počne prijavljivanje. Podnošenje prijava je do 20. novembra, a prvi radovi na objektima, procenjuje se, da bi mogli da budu u 2025. godini.