Uoči Samita o klimatskim promenama, delegacija Pirota sastala se sa predsednikom Michelin grupe

23. septembar 2019. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Na marginama Samita o klimatskim promenama 2019. (Climate Action Summit) koji se održava danas u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, delegacija Grada Pirota održala je sastanak sa g. Florent Menegaux, predsednikom Michelin grupe.

Na sastanku, koji je održan na inicijativu g. Menegaux, predstavljeni su projekti koji imaju uticaj na smanjenje zagadjenja i poboljšanje uslova za očuvanje životne sredine u Pirotu. Posebno su istaknute zajedničke inicijative Michelina i Grada na gasifikaciji koja treba da glavne emitere ugljen dioksida, Gradsku toplanu i energanu Tigar Tyresa preusmeri na eko-friendli izvore energije medju kojima je i gas. Prolazak regionalnog gasovoda najavljen za 2023 godinu, umnogome će poboljšati kvalitet vazduha u gradu. Gradonačelnik Vasić i Mr Menagaux zajednički su izrazili želju da što pre dođe do realizacije ovog ekološkog-energetrskog projekta.

Tokom sastanka razgovaralo se i o ekološkim uslovima za poboljšanje transporta i logistike i projektu koji Grad realizuje sa Slobodnom zonom Pirot. Projekat Logističkog centra Pirot predstavio je dr Dragan Kostić, kao nastavak inicijativa Movin'on Samita održanog u Montrealu u organizaciji Michelina. Dogovoreno je uključivanje eksperata iz oblasti logistike u ovaj, za grad Pirot i Michelin veoma značajan projekat.

Uz gradonačenika Pirota Vladana Vasića, direktora Menegauxa i Dr Kostića, sastanku je prisustvovao i Antoine Sautenel, direktor sekcije za odnose sa državnim organima Michelina i ujedno organizator Movin'on samita.

Gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da su utisci sa satanka veoma dobri, s obzirom da je Mišelin veoma važan za naš grad i region. Posebno ga raduje da su dobre najave i pozitivne reči o fabrici u Pirotu, dodao je Vasić.

Dragan Kostić je izrazio zadovoljstvo jer su imali priliku da iskoriste temu o smanjenju zagađenja i predstave Logistički centar Pirot, kao jedan od veoma dobrih instrumenata za poboljšanje životne sredine i ukazali kako to Mišelin može da koristi.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić, šef Kabineta, video Aleksandar Simonović, Slobodna zona Pirot