Uoči potpisivanja ugovora o finansiranju specijalizanata: Zahvaljujući dobroj saradnji Gradske uprave i zdravstvenih ustanova, pirotski specijalizanti ne treba da brinu za posao!!

03. oktobar 2016. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

Mladi, tek svršeni lekari, koji su na volonterskim specijalizacijama, plaćaju više od hiljadu evra sopstveno osposobljavanje za deficitarna zanimanja u Srbiji. Srpski zakoni dozvoljavaju zdravstvenim ustanovama i fakultetima da školuju kadar za zanimanja koja su u Srbiji preko potrebna.

Taj spisak je dugačak - deficitarna zanimanja za ovu godinu su u oblasti: radijacione onkologije i radiologije, vaskularne, abdominalne, grudne, i kardiohirurgije, nuklearne medicine, kliničke farmakologije, medicinske mikrobiologije, socijalne, interne, sudske, transfuzijske i opšte medicine, patologije, imunologije, pedijatrije, anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Svršeni studenti koji žele da se dalje školuju mogu od septembra da konkurišu na volontersku specijalizaciju na matičnom fakultetu, na kojem pohađaju nastavu i koji ih šalje na odgovarajuću kliniku za praktični deo specijalizacije. Tu specijalizaciju skupo će platiti, a nakon otprilike četiri godine, koliko traje volontiranje obično u Srbiji teško dolaze do posla. Zbog toga mnogi od njih traže posao van zemlje.

Imajući sve ove probleme u zdravstvu, a posebno kada su mladi lekari u pitanju , politika Grada Pirota je da obezbedi sredstva za finansiranje deficitarnih volonterskih specijalizacija nezaposlenim lekarima. Ali i ne samo to! S obzirom na dobru saradnju zdravstvenih ustanova u Pirotu i Gradske uprave, vodilo se računa o tome koje specijalizacije finansirati, s obzirom na nedostatak lekara spacijalista. Jedino takvim načinom, specijalizanti koji završe uz pomoć sredstava Gradske uprave, mogu da računaju, za razliku od brojnih kolega u Srbiji, da ih čeka siguran posao!

Pored gradonacelnika,Vladana Vasica potpisivanju će prisustvovati pomocnik gradonacelnika iz oblasti vanprivrede Bojan Randjelovic. Takodje, ocekuje se i i prisustvo direktora Opste bolnice dr Gorana Petrovica i direktora Doma zdravlja Pirot, dr Radovana Ilica .

Potpisivanje ugovora o finansiranju biće u sredu, 05. oktobra u 11 h u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot.