Unapredjenje dvojezične nastave

18. oktobar 2013. 10:10 Društvo Pirot Plus Online


Dugogodišnja saradnja pirotske Gimnazije sa francuskom školom Masion iz Klermon Ferana rezultirala je uvođenjem dvojezične nastave u Gimnaziji tokom prošle školske godine, kada je ovo odeljenje upisalo 27 učenika. U okviru programa međunarodne saradnje učenici i profesori nedavno su posetili partnersku školu, među njima je bio i Bratislav Krstić, diretkor Gimnazije, koji kaže da je putovanje proteklo po predviđenom planu.


- Odeljenje učenika koje prati nastvu na francuskom jeziku otputovalo je 4. oktobra, sa razrednim starešinom i direktorom. Prvo smo bili jedan dan u Beču, zatim tri dana u Parizu, duže nego uobičajeno, i imali smo vremena da bolje upoznamo grad. Učenici su oduševljeni. Nastavili smo put ka cilju, odnosno Klermon Feranu. Doček je bio srdačan kao i uvek. Krenuli smo odmah i sa aktivnostima. Učenici su prvih dana bili zbunjeni tempom i načinom rada, ali u svakom slučaju zadovoljni – kaže Krstić.


Krstić je posle boravka u Klermon Feranu, sa direktorima Gimnazija iz Srbije u kojima su formirana dvojezična odeljenja, bio na studijskom putovanju u Bezansonu, gde su utvrđene dalje aktivnosti u razvoju dvojezične nastave


- Francuski institut u Srbiji i Francusko Ministarstvo obrazovanja organizovali su jedno studijsko putovanje za direktore gimnazija u kojma su formirana odeljenja koja prate nastavu i na francuskom jeziku. Bilo nas je sedmoro, tu su bile i kolege iz Beograda, Novog Sada, Valjeva , Karlovca. Boravili smo 5 dana u Bezansnu, primo nas je i direktor Akademije. Svako od direktora proveo je dva dana u nekoj od gimnazija. Ja sam dva radna dana bio u Liseju Luj Paster, razgovarao sa direktorom i njegovim pomoćnicima. Ovo je lepo ali i korisno iskustvo. Dogovorili smo dalju saradnju u okviru koje će svaka od naših škola dobiti još jednu partnersku školu iz francuske. Naredni sastanak planiran je za novembar – dodaje Krstić.