Ukinuta tri odeljenja u pirotskim srednjim školama

14. maj 2013. 12:42 Gradska hronika Pirot Plus Online


Najavljeno smanjenje broja odeljenja u srednjim školama, zbog manjeg broja svršenih osnovaca predviđa ukidanje tri odeljenja u pirotskim srednjim školama. Pored Gimnazije, smanjeno je po jedno odeljenje i u Tehničkoj i Ekonomskoj školi. Aca Božić, direktor Tehničke škole, kaže da nadležno ministarstvo svake godine traži mišljenje lokalne samouprave o ovom pitanju, ali isto ne uvažava. Na ovaj način učenicima se uskraćuju pojedina željena zanimanja, kaže Božić. Prošle godine smanjeno je jedno odeljenje sa trogodišnjim zanimanjem iz elektro struke, dok se ove godine smanjuje odeljenje mašinske struke.


- Broj učenika jeste manji ali istovremeno treba oceniti koja odeljenja se ukidaju a koja su to zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, tako da učenici i roditelji treba da odluče. Ukinuto odeljenje podrazumeva 30 učenika od toga 15 za smer automehaničara i 15 za smer metalostrugar. Reč je o zanimanjima u kojima đaci imaju dobre šanse za posao. Automehaničari, iskustvo pokazuje da se sigurno 5 - 6 učenika zaposli kod poslodavca gde ide na praksu. Što se tiče metalostrugara njih školujemno više od 10 godina na osnovu plana urađenih sa našim privrednicima. Pomenuo bih i planiranje novih radnih mesta D - kompani koji planira otvaranje fabrike u Slobodnoj zoni, zatim tu je i Alatnica Krstić, koja je nedavno otkupila Sarlah - dodao je Božić


Iako su upućeni zahtevi nadležnom Ministarstvu, Božić ne očekuje bilo kakve korekcije konkursa. I Gimnazija u Pirotu uputila je molbu Ministarstvu prosvete da odustane od namere da u toj školi ukine jedno, od pet odeljenja prvog razreda.


Direktori škola uputili su zahtev za dopunu konkursa što je redovna procedura, kaže Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu. Prema Jovanovićevim rečima Uputstvo o formiranju i finasiranju odeljenja prosleđeno je direktorima škola u decembru i na osnovu njega planiran je realan upis učenika. Jovanović napominje da je osnovni razlog ukidanja pojedinih odeljenja smanjenje broja učenika završnih razreda osnovnih škola.


- Ove godine manje je 685 učenika, što uslovljava i manji broj odeljenja. Prema tom broju učenika planirali smo smanjenje odeljenja. Razgovali smo sa direktorima škola na sastancima kojima su prisustvovali i predstavnici loklanih samouprava, koji su generalno podržali plan. Navešću još jedan podatak, u tri Okruga ove godine ima 5.192 učenika, škole su tražile 6.343 mesta, odnosno 1.151 nepostojeće mesto što je nemoguće. Pokušali smo da dođemo do zajedničkog stava sa direktorima škola kako bi to izgledalo – kaže Jovanović.


Jovanović kaže da je održan niz sastanaka o ovom pitanju sa aktivima direktora srednjih stručnih škola.


- Direktori srednjih stručnih škola, na sastanku održanom sredinom aprila, tražili su da prve godine svi budu solidarni i podjednako podnesu teret. Jer ukoliko u jednoj školi ukinete tri odeljenja ukinućete i nastavniku trostruku normu. Taj plan upisa prosleđen je Ministarstvu koje raspolaže svim podacima. Sve ostale srednje stručne škole su prihvatile i smanjile po jedno odeljenje osim Gimnazija, tako da u prodecuri za dopunu konkursa, direktori će se obratiti ministarstvu, jer je ministar jedini ovlašćen da odobri broj odeljenja koji su tražili – kaže Jovanović.


Predstavnici lokalne samouprave Pirot učestvovali su na svim sastancima na kojima je bilo reči o planiranju upisa. Boban Nikolić, član Opštinskog veća resorno zadužen za vanprivredu, kaže da su se problemi očekivani, s obzirom na manji broj učenika ali da je realno da budući srednjoškolci i njihovi roditelji odluče o odeljenjima koja će upisati.


- U prethodnih desetak godina broj đaka za upis kretao se od 600 do 650 učenika. Od ove godine do 2018.g imamo pad broja đaka. Najteže će biti 2016. godine gde se predviđa 470 učenika za upis. Mi smo probali da sagledavajući sve potencijale u školama, broj dece za upis, broj dece koja se po završetku srednje škole zapošljavanju sagledamo situaciju što objektivnije i prema tome napravimo plan. Mi smo podneli plan upisa gde se očekuje upis 628 učenika u 22 odeljenja. Direktori su na sastancima govorili o solidarnosti, ali niko nije hteo da popusti na blanko, već smo rekli neka o tome odluče učenici koji se upisuju i njihovi roditelji. Tako da plan koji smo predali podrazumeva upis 628 djaka u 22 odeljenja, odnosno 508 učenika za četvorogodišnje profile i 120 za trogodišnje školovanje – kaže Nikolić.


Plan upisa prosleđen je školskoj upravi.


- Najviše je pogođena Gimnazija ukidanjem atraktivnog odeljenja društveno jezičkog smera. Takodje je i u Tehničkoj školi, koja školuje kadar sa persprktivama za brzo zaposlenje, ukinuto jedno odeljenje. Mi smo na stanovištu da bi trebalo da se dozvoli da Gimnazija konkuriše sa 5, Tehnička sa 7, Ekonomska sa 4 odeljenja, a Mlekarska i Srednja stručna škola ponude tri odeljenja, kaže Nikolić.


Odluka nadležnog ministarstva po osnovu žalbi škola na konkurs za predstojeći upis očekuje se do kraja meseca.