Ukidanje taksi i naknada smanjiće opštinski budžet za desetak miliona dinara

17. septembar 2012. 10:37 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu, u Stalnoj konferenciji gradova i opština krajem prošle nedelje održana je vanredna sednica Predsedništva kojoj su, zbog važnosti teme, prisustvovali i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. Ovom prilikom imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, gradovi i opštine su podržali inicijativu Ministarstva za rasterećenje privrede, ali su apelovali da se kroz dijalog zajednički dođe do najpovoljnijih rešenja kako ne bi bio narušen rad lokalnih administracija.

Gostujući u emisiji „Presing“, Vladan Vasić, predsednik opštine istakao je da će fiskalna reforma sigurno usloviti smanjenje budžeta, ali to neće uticati na funkcionisanje lokalne samouprave, dok će sa druge strane umnogome rasteretiti male preduzetnike.

- Ukidanje 136 fiskalnih nameta je neophodno, pa makar i na delimičnu štetu budžeta lokalnih samouprava. Smanjenja budžeta biće sigurno, ali to neće biti ništa drastično naročito za budžet kao što je pirotski. Mnogo gore bi bilo da su smanjili transfere i vratili odredbe prethodnog Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Tada bi govorili o smanjenju od oko stotinu miliona dinara. Ukidanje ovih nameta smanjiće opštinski budžet za, otprilike, desetak miliona dinara. Ako je to u cilju rasterećenja pirotske privrede i malih preduzetnika, onda je to dobrodošlo, i ja to u potpunosti podržavan, napominje Vasić.