Ugovore o subvencijama za samozapošljavanje dobila 32 korisnika

24. avgust 2023. 15:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot danas su podeljeni ugovori korisnicima subvencija za samozapošljavanje u 2023. godini, za koje sredstva zajednički izdvajaju Grad Pirot i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ugovore su korisnicima uručili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Na samom početku prisutnima je Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj rekao da ova mera beleži visoko interesovanje građana. Imali su 53 prijave, a odobrene su 32 subvencije.

Gradonačelnik Vladan Vasić je naveo da su, pored ostalog, ove godine odvojili novac za stručnu praksu 8 miliona dinara, za javne radove 5 miliona dinara, za deficitarna zanimanja 1,5 milion dinara i za samozapošljavanje 9,9 miliona dinara. Govoreći o dobroj saradnji sa NSZ u prethodnom periodu, Vasić je dodao da je u poslenjih 8 godina izdvojeno 180.514.000 dinara za mere zapošljavanja, a broj lica koji je dobio neku vrstu subvencije je 993.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je da je Grad Pirot i dobitnik jednog priznanja za doprinos razvoju lokalne politike zapošljavanja, s obzirom na velika izdvajanja i dobre efekte tih mera. Prema njegovim rečima, na republičkom nivou izdvojeno je 6.850.000.000 dinara za sve mere aktivne politike zapošljavanja, ali se dodatnim ulaganjima lokalnih samouprava povećava broj lica koja koriste te mere. Za samozapošljavanje je veliko interesovanje, planirano je da bude uključeno oko 4.000 lica i već je blizu ispunjavanje te kvote, rekao je Martinović.

Ivana Đorđević, profesor engleskog jezika i književnosti, dobila je sredstva za samozapošljavanje koja će iskoristiti za otvaranje privatne škole.

Snežana Đorđević, slikar amater, sredstva će iskoristiti u cilju promocije svojih slika.

S. Ćirić