Učenje na daljinu - Održan čas preko Skajpa za učenike OŠ "Sveti Sava"

19. maj 2016. 08:00 Društvo Pirot Plus Online

Juče su učenici šestog i osmog razreda OŠ“Sveti Sava“ imali prilike da virtuelno budu u Koloradu, i da im doktor biolog Lorin Rigler održi čas preko Skajpa sa temom " Ajkule i njihove neverovatne adaptacije ". Ovaj jedinstveni čas pripremila je i organizovala nastavnica engleskog jezika Bojana Manić. Samom času na kome su imali Skajp uključenje prethodila je detaljna priprema – bilo je potrebno uskladiti vremenske zone i termin koji će odgovarati i nama i profesorki Lorin.Takođe, po principu izvrnute učionice, učenici su imali zadatak da sami istraže zanimljivosti o ajkulama, ugroženim vrstama i uticaju klimatskih promena na njih koristeći internet. Kako bis što efektnije iskoristili vreme i kako bi svako znao svoj zadatak na času koji je prethodio razgovarali su o temi Skajp časa i o tome šta ih očekuje, ko će šta da pita ili da odgovori. Učenje engleskog jezika povezali su sa učenjem drugih predmeta, u ovom slučaju sa biologijom i ekologijom ali i profesionalnom orijentacijom jer su sa Lorin imali realni susret i razgovarali o njenom poslu.

Tokom jednočasovnog razgovora učenici su vežbali engleski jezik i primenili svoje znanje u realnoj situaciji. Oduševljenje na njihovim licima i predlozi za sledeće teme i časove dovoljan su pokazatelj kvaliteta uspeha ovakvog vida nastave.

- Savremene tehnologije su deo naše svakodnevnice i stalno se stvaraju novi uređaji i alati koji olakšavaju komunikaciju i učenje. Poslovi budućnosti se ne mogu zamisliti bez njih. Što pre učenici nauče pravilnu upotrebu savremenih aplikacija i uređaja, lakše će se usavršavati i zapošljavati. Engleski jezik i informaciona tehnologija su osnova za budućnost naših učenika. Oni su samo „alat“ koji im pomaže da postanu kvalitetni budući lekari, inžinjeri, arhitekte itd. a na nama, nastavnicima je da usmerimo đake ka postavljenom cilju i da načine kako da ostvare taj cilj prepustimo idejama i kreativnosti učenika. Moramo ići u korak sa vremenom, moramo se prilagoditi mladima i novim generacijama jer današnji učenici uče drugačije, njihova pažnja i interesovanje nisu isti kao što su bili kod prethodnih generacija jer u ovom digitalnom svetu, deca su „urođenici“ a mi odrasli smo „pridošlice“, kaže nastavnica engleskog jezika, Bojana Manić.