Učenici polagali završni test iz matematike VIDEO

19. jun 2013. 13:36 Društvo Pirot Plus Online

Učenici osmih razreda osnovnih škola polagali su danas završni test iz matematike, koji je juče odložen zbog neregularnosti, s obzirom da je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa. Po završetku testa iz matematike razgovarali smo sa učenicima OŠ “Vuk Karadžić” koji kažu da test iz nije bio težak i da odlaganje polaganja nije uticalo na njih.

Osmaci su u ponedeljak polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Ove godine na testiranju je bilo 75 odsto nepoznatih I 25 odsto delimično poznatih zadataka sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Učenici ne mogu da “padnu” na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu planiran je 8. i 9. jula. Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. i traje do 12. jula.

Obradović: Utvrdiće se ko je kriv za odlaganje testa

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će biti utvrđeno ko je kriv za odlaganje polaganja testa iz matematike za danas u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa i da će krivci biti kažnjeni.


Obradović je rekao da u lancu odgovornosti postoji i njegovo mesto, ali da će pre toga MUP i nadležni organi utvrditi ko je kriv, a da će, ukoliko se utvrdi da je neko kriv iz Ministarstva, biti smenjen.


„Ako sam ja kriv, podneću ostavku”, rekao je Obradović, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink. Obradović je istakao da je bilo mnogo dezinformacija i tvrdnji koje ničim nisu potkrepljene i da je cilj da se u polaganje ispita uvede regularnost. ,Ministar prosvete je rekao da se u ponedeljak popodne došlo u posed dokumenta koji je fotokopija originala testa za polaganje mature i da je zato doneta odluka da se pomeri polaganje testa.


Prema njegovim rečima, nema dokaza, kada je reč o testovima iz srpskog jezika, da su se dogodile bilo kakve malverzacije.