Učenici i profesori Srednje stručne škole utvrdili da su vode na Staroj planini veoma kvalitetne

31. maj 2017. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

Srednja stručna škola realizuje projekat „Primenjeno znanje je moć“ preko Lokalnog plana akcije za decu Grada Pirota. Planirano je da se projekat realizuje u dve faze, prva u maju i druga u oktobru, a sastoji se od primene stečenih znanja učenika iz hemije u prirodi. Naime, učenici u prirodi ekstrahuju eterična ulja iz biljaka, prave sapune i uzorkuju vode. Nedavno je prva faza završena kada je jedna grupa učenika i profesora bila u selu Dojkinci.

Tom prilikom oni su uzorkovali vodu sa osam lokacija. S obzirom da je za rezultate analize bilo potrebno nekoliko dana, juče su u Školi dobili sve rezultate voda.

Profesor hemije Boban Stojanović kaže da su ovih dana sa decom utvrđivali neke osnovne parametre i opšti zaključak je da su vode ispravne za piće. Prema njegovim rečima, ovo je bilo veoma zanimljivo deci, veliko iskustvo za njih, ali i za profesore.

Pored utvrđivanja provodljivosti i pH vrednosti voda utvrđivana je i tvrdoća, kaže profesorka Marija Gogić. Najveću tvrdoću ima voda sa česme na Vrelu, a ostali uzorci su pokazali da je voda većinom meka.