Učenici Gimnazije Pirot kroz devet nauka na GIMPI FESTU predviđaju budućnost

08. mart 2019. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

U Sokolani pirotske Gimnazije održava se treći Festival nauke „GIMPI FEST 2019“. Manifestaciju su organizovali učenici škole uz podršku svojih profesora.

Učenici na interesantan način prikazuju šta se može naučiti na časovima istorije, geografije, psihologije, sociologije, biologije, matematike, fizike, hemije i informatike.

Na štandovima interesantni nazivi: Psihologija - Mozak budućnosti, Hemija – Nostradamus, Geografija – Pametni gradovi, Informatika – Virtuelni Pirot, Matematika – Urbani svet matematike, Biologija – Darvinovi naslednici, Fizika – Tesline sablje, Sociologija – Budućnost je ovde, Istorija – Povratak u budućnost.

Na zvaničnom otvaranju prisutnima se obratio direktor, Bratislav Krstić. On je istakao da je ovogodišnji festival tematski, 500 godina u budućnosti i da su učenici obavili preko 90% posla kada je u pitanju organizacija festivala.

Gradonačelnik Vladan Vasić u svom obraćanju najpre je pripadnicama nežnijeg pola čestitao Dan žena. Kada je u pitanju Festival nauke Vasić je čestitao školi i učenicima na organizaciji i najavio da će Gimnazija Pirot ubrzo doživeti kompletnu obnovu.

Ovom prilikom razgovarali smo i sa učenicijma koji sa svojim drugovima predstavljaju određene nauke.

Iva Blagojević je za štandom psihologije i kako kaže, kod njih posetioci mogu da vide uticaj droge i alkohola na psihu čoveka.

Mina Jovanović, sa štanda hemije, kaže da su pripremili razne eksperimente za posetioce.

Milan Stefanović predstavlja biologiju. Prema njegovim rečima posetioci festivala moći će da vide gde se biologija nalazi u budućnosti i kako će se medicina razvijati.

Festival je otvoren do 16 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Večeras u Svečanoj sali Gimnazije, u 19 časova, biće održano predavanje - svih devet nauka zajedno predviđaju budućnost.