Pirot domaćin V Međunarodne naučne konferencije "Regionalni razvoj i prekogranična saradnja"

04. decembar 2021. 10:21 Privreda Pirot Plus Online

U Pirotu se danas održava Međunarodna naučna konferencija "Regionalni razvoj i prekogranična saradnja", u organizaciji niškog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, grada Pirota i Ugovorne privredne komore Pirot, u saradnji sa Fakultetom za menadžment Zaječar i Univerzitetom Metropolitan. 

Ugovorna privredna komora je domaćin današnjeg skupa, koji zainteresovani mogu pratiti i preko linka. 

U radu konferencije učestvuju predstavnici 7 zemalja, a biće prezentovano preko 40 naučnih radova, rekao je dr Dragan Kostić, predsednik UOPK Pirot.

Naš cilj je jasan Znamo kojim putem trebamo ići, kada je u pitanju prekogranična saradnja i regionalni razvoj, a ovo je još jedan od načina da prikupimo nova znanja iz ovih oblasti, posebno u uslovima globalne pandemije, istakao je dr Kostić.

Prisutne je pozdravio i Vlada Veljković, dopisni član SANU, predsednik Naučno-programskog odbora Konferencije

Ispred Gradske uprave obratio se Miloš Colić, zamenik gradonačelnika. 

Ovo je još jedna prilika da se na jednom čuju stavovi privatnog, civilnog, javnog ali što je najvažnije i akademskog sektora. Transfer znanja je od izuzetnog značaja i danas ćemo čuti  nova saznanja iz raznih oblasti, koja će se koristiti za unapređenje istih, rekao je Colić.

O značaju konferencije govorila je i Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog Okruga. Prema njenim rečima dobro je da se tradicija nastavlja, posebno što je naš Okrug granični, a nalazimo se u državi koja je na putu evropskih integracija. 

Moderator prve sesije bio je dr Georgi Nikolov, sa univerziteta UNSS u Sofiji. 

Konferenciji je prisustvovao i Jovan Mijalković, predsednik Socijalno-ekonomskog saveta grada Pirota i Okružnog odbora SSSS

Agenda konferencije. Otvori OVDE