U toku pripreme za polaganje završnog ispita

06. jun 2013. 12:30 Društvo Pirot Plus Online


Početkom nedelje u školskoj upravi u Nišu održan je sastanak direktora osnovnih i srednjih škola u vezi predstojećeg polaganja završnog ispita učenika osmog razreda. Aca Božić, direktor Tehničke škole i predsednik Atkiva direktora srednjih škola, kaže da je na sastanku bilo reči o obavezama profesora srednjih škola koji će u narednom periodu imati obuku za dežurstvo i pregledanje testova na završnom ispitu učenika osnovnih škola.


- Naš je zadatak da obučimo nastavnike da ovaj posao urade profesionalno. U narednom periodu biće organizovana i obuka za nastavnike koji će pregledati radove. Novina ove godine je i ta što će testovi biti otvoreni pred učenicima neposredno pre polaganja ispita – kaže Božić.


Božić dodaje da će ove godine u svim školama biti prisutan veći broj supervizora nego što je to bilo ranijih godina.


Slavko Ilić, direktor OŠ “Dušan Radović” i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, kaže da postoji priručnik za polaganje završnog ispita koji jasno definiše sva pitanja u vezi organizovanja i polaganja ispita.


- Važno je obezbediti sve uslove oko završnog ispita od pripreme do upisa . Obučeni su dežurni nastavnici i supervzori, članovi komsije imaće obuku i do momenta polaganja ispita svi će biti upozati sa procedurom. Ona je jasna procedura i mora se ispoštovati. Za sve što je nejasno postoje uputstva kako se reguliše – kaže Ilić.


Ilić kaže da je na osnovu realizacije i rezultata završnog ispita prethodne godine Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ocenio da postoje propusti kod dežurnih nastavnika.


Završni ispit učenici osmog razreda polagaće 17. i 18. juna. Prvog dana polagaće ispit iz srpskog jezika a drugog dana ispit iz matematike. Testovi će biti sačinjeni od 75% potpuno nepoznatih i 25% delimično poznatih zadataka.