U toku je polaganje prijemnih ispita za upis na državne fakultete

04. septembar 2014. 07:59 Društvo Pirot Plus Online

Na državnim fakultetima u toku je drugi upisni rok. Danas su počeli prijemni ispiti koji će trajati do 6.septembra, konačni rezultati biće objavljeni 12. a upis mora bi da bude završen do 14. septembra.

Prijemni ispiti u drugom upisnom krugu u toku su i u Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Pirotu, gde su u prvom upisnom krugu popunjena sva budžetska mesta a slobodnih mesta ima za samofinansirajuće. Profesorka Visoke škole, Mirjana Stanković Đorđević, kaže da se danas u ovoj školi polaže prijemni ispit.

-Prijemni ispit sastoji se iz dva dela, prvi je test iz srpskog jezika i književnosti a drugi iz opšte kulture i informisanosti. Smatram da naši testovi nisu teški i da će kandidati svoje obaveze završiti, prvo ovu a zatim nastaviti školovanje. S obzirom da su se potencijalni studenti prijavljivali u ponedeljak i utorak mi smo zadovoljni brojem zainteresovanih kandidata. Bdužet smo popunili slobodnih mesta ima još za samofinansirajuće studente-kaže Stanković Đorđević.

Sredinom septembra za one koji su zakasnili sa prijavom biće treći upisni rok.

-Kao škola imamo tu mogućnost, da organizujemo i treći rok, jer već tokom jučerašnjeg dana imali smo najave zainteresovanih kandidata koji su iz raznoraznih razloga zakasnili da se prijave u ovom roku-dodaje Stanković Đorđević.

Pored trogodišnjih osnovnih studija imamo i specijalističke studije, tako da studenti koji upišu osnovne studije mogu u ovoj školi da zaokruže četvorogodišnje obrazovanje. U to ku je izmena Zakona o visokom obrazovanju koja će omogućiti organizovanje i strukovnog mastera, pete godina i na taj način omogućiti dalje usavršavanje studenata. Pored master programa priprema se još jedan osnovni strukovni program koji će najverovatnije biti usmeren na oblast umetnosti, kaže profesorka Mirjana Stanković Đorđević.