Održana IT konferencija "Doba digitalne transformacije". Gradonačelnik Vasić na otvaranju poručio da očekuje konkretne predloge za unapređenje IT sektora na lokalu

06. decembar 2019. 13:22 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Konferenciju su, u prepunoj Velikoj sali Gradske uprave Pirot otvorili Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot i Vojislav Genić, direktor za javni sektor Kompanije "SAP" za Centralnu i Istočnu Evropu.

U nastavku Konferencije u okviru prve Panel diskusije bilo je reči o IT sektoru u Srbiji. Predavači su bili Dejan Ristić iz Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Filip Mrdak, iz Privredne komore Srbije - Centar za digitalnu transformaciju.

Izlaganje su imali i predstavnici Ministarstva finansija RS, a bilo je reči i o zaštiti intelektualne svojine.

O potrebama za kvalifikovanom radnom snagom govorili su predstavnici nekoliko kompanija, između ostalih i Kompanije Tigar Tajers. Stevan Jovanović, biznis menadžer u IT sektoru ove kompanije kaže da Kompanija Tigar Tajer zapošljava eliki broj kadrova upravo iz IT oblasti.

U drugom delu Konferencije svoje aktivnosti predstavili su direktori pirotskih škola.

Bratislav Krstić, direktor Gimnazije govorio je o novom IT odeljenju za posebno nadarene učenike u oblasti informacionih tehnologija.

Svoje potencijale i mogućnosti za usavršavanje budućih IT stručnjaka prezentovao je i Milan Božić, direktor Tehničke škole Pirot.

O programiranju u OŠ "Sveti Sava" govorio je direktor Marjan Rančić. On je sa ponosom objavio da je ova škola jedna od deset u Srbiji u kojoj će se od naredne školske godine sprovesti pilot projekat po kome će se predmet Programiranje raditi po posebnom programu.

U radu Konferencije učestvovali su i predstavnici niškog i našeg, pirotskog, Star up centra.

Radionica Uspešne priče izazvala je posebno interesovanje učesnika Konferencije. Uspešne priče čule su se iz Srbije i sveta, ali svoje izlaganje imali su i uspešni Piroćanci koji rade u inostranstvu, kao i lokalni IT stručnjaci.