U svim osnovnim školama manje prvaka nego prošle godine

26. jun 2018. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

Naredne školske godine u Srbiji u prvi razred trebalo bi da krene 65.510 đaka. Rezultati Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prošle godine taj broj bio 68.068 mališana.

U Pirotu pripremni predškolski program završilo je 395 deteta.

S obzirom da je krajem maja završen upis u prvi razred razgovarali smo sa direktorima osnovnih škola u Pirotu o broju prvaka koji su upisali njihove škole.

Osnovnu školu "8. septembar" upisala su 124 deteta, tako da će biti formirano pet odeljenja, kaže direktorka Olgica Najdanović. O ovim detaljima Najdanovićeva je govorila za Portal Plus onlajn.

Osnovnu školu "Sveti Sava" upisalo je 90 prvaka. Direktor Marjan Rančić kaže da je do sada, na nivou grada, prvi razred upisalo 360 deteta, a ukoliko ne upišu još dece do kraja leta imaće samo tri odeljenja.

Škola "Dušan Radović" upisuje dva odeljenja, izjavila je direktorka Nataša Branković.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" upisuje četiri odeljenja, ukupno 102 učenika u matičnoj školi.

Prošle godine u prvi razred upisano je 438 deteta. Četvrti razred ove školske godine završilo je 478 učenika. Na osnovu ovih podataka sigurno će se javiti problem tehnoloških viškova kada su učitelji u pitanju jer je 90 učenika manje za isti broj učitelja, izjavio je nadavno za Portal Plus onlajn prosvetni inspektor u Gradskoj upravi Pirot, Dušan Spasić.

U školsku 2018/2019. godinu upisuju se sva deca rođena od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine.