U prisustvu predstavnika ambasade Francuske i grada Klermon-Ferana, održan seminar "Održiva mobilnost"

23. maj 2024. 13:17 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ambasada Francuske u Srbiji, uz pomoć svojih partera, želi da doprinese razvoju francusko-srpske saradnje u oblasti održivih gradova, te je 2022.godine započela konkurs „Ekoopština“. Ovaj konkurs nagrađuje gradove i opštine koji su krenuli u proces ekološke tranzicije u četiri ključne oblasti: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost javnih zgrada i održiva mobilnost.

Na konkursu „Ekoopština 2023“ Grad Pirot je u konkurenciji 300 gradova, opština i škola dobio nagradu u kategoriji Održiva urbana mobilnost.

Nakon studijske posete Klermon Feranu, Grad Pirot i Ambasada Francuske danas su u našem gradu organizovali seminar „Održiva mobilnost“, kojem su prisustvovati predstavnici Ambasade Francuske i grada Klermon Ferana. Prisutni su bili i predstavnici SKGO-a, UNDP-a, Ministarstva građevinarstva i grada Pirota.

Dr Marina Nenković-Riznić, naučnI savetnik Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije rekla je tom prilikom da se veliki broj gradova i opština prijavljuje na konkur "Eko opština". Grad Pirot se negde izdvojio kada je urbana mobilnost u pitanju. Otuda i nagrada u ovoj oblasti ali i mogućnost da se još više napreduje.

Grad Pirot jedan je od, još uvek, retkih gradova u Srbiji koji vodi računa o načinu kretanja, ali i aktivnim vidovima prevoza. Pirot je i u ovoj oblasti primer dobre prakse, što su između ostalog prepoznali i partneri i Francuske, rekla je Klara Danilović, predsednica žirija u kategoriji „održiva mobilnost” konkursa « Ekoopština » i šefica odeljenja za prostorno planiranje, urbanizam i stanovanje SKGO

Samir El Bakkali, zamenik zadužen za međunarodne odnose za grad Klermon-Feran rekao je da je tema održivog razvoja veoma aktuelna i koja se tiče svih građana sveta. U tom smislu neophodna je saradnja i sa  stručnjaka i građanima za razmenu iskustava i znanja kako bi brže napredovali ali i brže menjali navike i načine kretanja koje nas, u krajnjoj liniji vodi ka održivom razvoju.