×

U poslednja 24 časa od COVID-19 u Srbiji umrlo devet lica

27. jul 2020. 13:43 Korona virus Pirot Plus Online

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 9.560 osoba, od kojih je 411 pozitivno na koronavirus.

U našoj zemlji je do danas registrovan ukupno 24.141 potvrđeni slučaj koronavirusa, pri čemu je broj hospitalizovanih osoba u ovom trenutku 4.571, dok je na respiratorima 171 pacijent.

U poslednja 24 časa preminulo je devet osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva je 543, a stopa smrtnosti 2,25 odsto.

Od početka epidemije testirane su ukupno 631.274 osobe, navodi se u saopštenju.

Uprkos povoljnim parametrima neophodno poštovanje mera

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se nalazimo u prelomnom trenutku, u kojem se očekuje da epidemijska kriva krene silaznim tokom.

 

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 poručila da je upravo sada momenat kada svi treba da smognu snage i da se više nego ikada pridržavaju preventivnih mera i time doprinesu što bržem gašenju epidemije.

Ona je, govoreći o aktuelnim epidemiološkim podacima, istakla da imamo povoljne parametre koji su optimistični i pokazuju da sve manje pacijenata ima kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju, kao i da je manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

Zamenica direktora "Batuta" je rekla da se poslednjih nedelja beleže prilično stabilne brojke laboratorijski potvrđenih slučajeva, uz izuzetno veliki broj testiranih, tako da se već izvesno vreme govori o platou.

Kisić Tepavčević je kao primer navela situaciju u Nišu, gde je u poslednja 24 časa testirano 117 osoba, od kojih je samo jedna bila pozitivna.

Znamo da je ne tako davno epidemiološka sitaucija bila lošija, uz visok procenat pozitivnih, i iz toga se vidi da uz striktno poštovanje mera, možemo brzo da vidimo povoljne ishode i da očekujemo da u narednim danima imamo manje brojeve zaraženih, ali ne smemo da se opustimo, već treba da damo maksimum, naglasila je ona.

 
 
 
 

Kisić-Tepavčević je istakla da je od ogromnog značaja nošenje maski, uz napomenu da nije reč samo o usputnoj preventivnoj meri, već da maske smanjuju verovatnoću zaražavanja i da, koliko god nam one smetale, treba upravo sada da pružimo maksimum i pridržavamo se mera.

Ona je, odgovarajući na pitanje ko kontroliše kršenje samoizolacije, izrazila nadu da ne postoji nijedan građanin koji bi se kretao i svesno širio infekciju.

Mi se angažujemo kako bi još više imali pomoć sanitarne i komunalne policije, objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da postoji daleko veći broj građana koji se nisu testirali i da je zbog toga neophodno nošenje maski.

Naučni savetnik iz Instituta "Vinča" Sanja Glišić navela je da su najnovija naučna istraživanja pokazala da su simptomi kod inficiranih koronom koji su nosili masku znatno slabiji u odnosu na zaražene koji je nisu nosili.

Glišić je rekla da je istraživanje, takođe, pokazalo da se virus ne prenosi samo kapljično, već i putem aerosola, odnosno vazduha.

Najviše se prenos može smanjiti nošenjem maske od strane onih koji su inficirani, a veoma je bitno i to što inficirani koji su prethodno nosili maski imaju znatno blaži tok bolesti, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, u Istraživačkom centru u Vinči intenzivno se radi na praćenju svetskih iskustava na prevenciji i terapiji COVID-19.

Ona je naglasila da ovaj institut svakog dana šalje izveštaje Kriznom štabu, kao i Kabinetu predsednice Vlade.

Saopštenje Vlade Srbije*