U Pirotu svečano za božićne praznike. Drugog dana Božića Episkop Arsenije u Pazarskoj crkvi

05. januar 2018. 11:39 Društvo Pirot Plus Online

Sutra Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Badnji dan. U hramovima i domovima pale se badnjaci i služe povečerja uoči Božića – Hristovog rođenja.

Po običaju na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo – badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane. Pod kuće se posipa slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se rodio Hrist.

U pirotskim hramovima će oba dana biti služene svečane liturgije.

Pazarska crkva posvećena je upravo Hristovom rođenju zbog čega ovaj praznik proslavlja na poseban i svečaniji način, kaže starešina hrama, otac Miljan Panić. Kako je otac Panić istakao, ovaj praznik nam ukazuje na dve vrlo važne vrline - skromnost i ljubav. Pozivajući vernike da dođu na liturgiju rekao je da liturgija na Badnji dan počinje u 7.30 časova, a paljenje badnjaka i lomljenje česnice popodne oko 17 časova. Na Božić liturgija počinje u 8 časova kada će biti i sečenje slavskog kolača. Kolačar je ove godine Sportski centar.

Sledećeg dana posle Božića je Sabor Presvete Bogorodice kada na bogosluženje u Pazarsku crkvu dolazi Episkom niški Arsenije.

U Tijabarskoj crkvi na Badnji dan liturgija počinje u 8 časova, a popodne od 16 časova počinje večernja služba, veliko povečerje sa jutrenjem – bdenije, kaže starešina Tijabarske crkve, otac Žarko Dimić. Tradicionalno posle liturgije biće paljenje badnjaka i lomljenje česnice. Sutradan na Božić liturgija Svetog Vasilija Velikog počinje u 8.30 časova i nakon liturgije u hramu će biti posluženje, najavio je otac Žarko.

Mesna zajednica Tanasko Rajić i ove godine organizuje svečanost za Badnje veče koja počinje u 16.30 časova. Paljenje badnjaka biće u 16.50, a u 17 časova deci će biti podeljeni božićni paketići.

Badnji dan je poslednji dan posta kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Prvi put i u naselju Senjak u 18 h biće organizovano paljenje badnjaka i lomljenje česnice, ispred kancelarije MZ 8. septembar u aneksu Zatvorenog bazena. Paljenje badnjaka biće i u naselju Radin Do, takođe u 18 časova.