U Pirotu sneg od četvrtka do idućeg utorka. Najhladnije za Božić -15 stepeni!

04. januar 2017. 10:00 Društvo Pirot Plus Online

U Srbiji posle podne ponovo kiša i sneg, u petak i subotu će biti veoma hladno, s najnižom temeraturom do minus 15, na planinama i do minus 22 stepena.

Ujutru i pre podne očekuje se razvedravanje, posle podne na severu a u toku noći i u ostalim krajevima naoblačenje s kišom i snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura biće od minus šest do minus dva, najviša od dva do osam stepeni. Duvaće slab i umeren vetar, južni i jugozapadni, uveče i noću zapadni i severozapadni.

Zoran Boljčev iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu rekao nam je podatke zabeležene u 10,30 minuta , za sredu, 4. januar:

T=-1; P=961mb.; Vlaga = 79%; Vetar : istočni 2-3 m/sek. ;

Minimalna temperatura -4 stepena, maksimalna juče 1 stepen.

Weather 2 Umbrella prognoza vremena za Pirot za naredne dane:

Prognoza vremena za naredna tri meseca.

JANUAR 2017: Povremeno će biti uslova za pojavu perioda hladnog vremena praćenog umerenim jutarnjim mrazevima, pogotovo tokom treće dekade januara.
Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -0.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

FEBRUAR 2017: Prosečno hladan i prosečno vlažan februar.
Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosekSrednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

MART 2017: Topliji i prosečno vlažan mart.
Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek

******************************************

Poruka RHMZ|

U Srbiju do kraja zime očekuju bar još tri ledena talasa sa veoma hladnim vremenom, snegom i temperaturama i do minus 20 stepeni, upozoravaju meteorolozi! Posle izuzetno hladnog Božića, ledeni periodi prognoziraju se i za kraj januara, sredinu februara i početak marta.
Prema tvrdnjama meteorologa, ovo će biti jedna od najhladnijih zima u ovom veku, jer će i između dva ledena talasa temperatura veoma retko biti iznad nule.
Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da će ovo biti zima sa mnogo snega i temperaturama i do minus 20 stepeni.
- Već za Božić biće veoma hladno, jer će se minimalna temperatura u pojedinim nižim predelima spustiti i do -15, a na planinama čak i do -22 stepena. Očekuje se i velika količina snega. Međutim, i nakon praznika, sve do početka marta, prete nam još tri ledena talasa. Posle svakog tog talasa sledi, uslovno rečeno, otopljenje, jer i tada će temperature biti oko nule, u najboljem slučaju - kaže Todorović.
Prema njegovim rečima, sledeći hladan talas očekuje nas krajem januara.
- Teško je dati precizne procene, ali poslednji dani januara biće veoma hladni, sa puno snega. Zatim se, u pravilnim razmacima, očekuju još dva naleta u februaru i početkom marta - objašnjava meteorolog Todorović.
Klimatolog Vladimir Bilak kaže da će posle nekoliko toplijih zima, kakve su bile prethodnih godina, ova biti i hladna i duga.
- Prema nekim statističkim podacima, i u februaru nas očekuju hladni talasi, a vrlo je moguće da poslednji jači trzaji zime budu početkom marta. Nakon toga možemo da odahnemo, jer stiže proleće - kaže Bilak.