U Pirotu padavine i noćas. Oko podneva - 15 cm snega. Radnici Komunalca i putari Trejsi i Srbija autoputa za sada uspevaju da obezbede nesmetane uslove!

10. januar 2019. 13:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Prava zima! Sneg drugi dan, skoro bez prestanka. Tiho je, nije hladno, skoro da nema vetra, reče Zoran Boljčev iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu, duva brzinom od jednog metra sa severozapada. Ostali podaci: T= - 2, P=953 mbar, Vlaga 89%, Noćas najniža - 3, juče tokom dana nula stepeni.

Sneg i dalje pada, debljina snežnog pokrivača oko podneva je od 13 do 15 cm u Dimitrovgradu, Babušnici i Pirotu. Prema prognozi, sneg će padati i tokom noći.

*Izvor: Weather2Umbrella

Danas su svi naši novinari bili na terenu. Da konstatujemo stanje tokom prepodneva uz priznanje radnicima Komunalca. Jedna smena radila je noćas do jedan, druga je počela jutros u četiri.

Uslovi za vožnju i kretanje su otežani, ali je svuda prohodno. Kolovozi u gradu, ulice prvog i drugog prioriteta se čiste.

Sneg i dalje pada, stanje na ulicama u gradu izmedju 10 i 12 časova

Na trgovima u centru grada, očišćene staze...

Naš kolega Ljubiša Stojanović razgovarao je sa Bobanom Tolićem, direktorom JP Komunalac oko 10 časova u centru grada. Ovo je raport o dosadašnjim aktivnostima, juče, noćas, danas.

Dragan Minčić koji je zadužen za grad i Milan Tončić, koji brine o čišćenju snega na kolovozima ka selima, rekli su nam da će se radovi nastaviti na svim putnim pravcima i tokom dana i noći. Planira se, u zavisnosti od padavina, da se tokom dana ponovo prodje svim putnim pravcima.

Evo ilustracija kako je danas bilo u našem gradu.

Danas smo dobili nekoliko poruka naših sugradjana koji su jutros putovali ka Nišu. Rekli su nam da na Koridoru ima snega kako gde, videli vozila koja čiste sneg, ali da je u Pirotu stanje daleko bolje nego na niškim ulicama, trgovima, pešačkim prelazima...

Danas smo zvali Srbija autoput, to je Preduzeće koje organizuje čišćenje snega na Koridoru.

Aleksandar Djordjević koji je u centru u Pirotu, rekao nam je da se Koridor 10 čisti 24 časa. Tri ekipe rade od Gradine do Pirota i tri ekipe do Bele Palanke, dokle je njihova nadležnost.

Dragan Mladenović, bilo nekada Preduzeće za puteve, sada je Trejsi, kaže da i dalje održavaju putne pravce koje su ranije radili. Stari put Niš – Gradina, Pirot- Babušnica – Zvonce, Pirot - Visočka Ržana, Slavinja - Smilovci - Dimitrovgrad, Pirot - Cerova – Jalovik - Izvor. Mladenović nam je rekao da su ekipe od juče na terenu i rade po prioritetima. Do sada su uspeli da prodju sve pravce.

....................................................................................

I na kraju, ono što su nam svi putari poručuli. Zima je, stanje na kolovozima se menja iz sata u sat. Ne mogu se tokom zime stvoriti letnji uslovi. Neophodna je, posebno u planinskim predelima, kompletna zimska oprema i prethodna informacija da li se kretati ka nekim pravcima.

Posebno, još jednom, o tome smo i sinoć pisali, treba odati priznanje radnicima Komunalca koji u dve smene rade na stvaranju uslova za nesmetan prolaz gradom i učešće u saobraćaju. E sad, neće vam radnici Komunalca doći pred kuću, gradu ili prodavnicu da očiste sneg. To moramo sami da uradimo i time, učinimo i mi nešto što će obezbediti sigurnije kretanje gradom!

Lako je kritikovati i biti nezadovoljan. Ajde da krenemo po mećavi tokom noći do Toplog Dola, Zaskovaca, Slavinje ili Jelovice. Ne vidi se "prst pred okom". Ljudi svuda rade kako bi se do svih odredišta stiglo. U tome uspevaju. U Pirotskom kraju nema putničkog pravca gde se nije prošlo i radilo. E sad, trka sa snegom se teško dobija. Još i kada vetra ima. Saradnja i razumevanje su neophodni!