U Pirotu otvorena izložba “Sto godina košarke u Srbiji”

21. maj 2023. 14:12 Sport Pirot Plus Online

Na trgu ispred Doma kulture danas u podne postavljena je jedinstvena izložba retkih i veoma vrednih predmeta koji svedoče o 100 godina košarke u Srbiji. Izložba će biti otvorena do 20 časova.

Veliki broj dece, članova košarkaških klubova u Pirotu, ali i zainteresovanih građana okupio se danas u centru grada da pogleda medalje, zapisnike, patike, lopte, pehare i fotografije sa raznih utakmica.

Svečano otvaranje izložbe upriličeno je u 13 časova i tom prilikom obratili su se gradonačelnik Vladan Vasić, selektor muške A reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić i potpredsednik Košarškaškog saveza Srbije, Dušan Projović.

Gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da smo svi patili, ali se još više radovali uz košarku i da pamtimo fenomenalne utakmice naše reprezentacije. Vasić je čestitao i Košarkaškom klubu u Pirotu koji se, kako je rekao, zaista dobro bori za boje grada i dodao je da mu je želja da se sve više dece bavi košarkom.  

Selektor naše reprezentacije Svetislav Kari Pešić kaže da je ovo jedinstven jubilej i da se jedanput u sto godina dešava da je Pirot domaćin ovako spektakularne izložbe. Pešić je naveo da su izloženi eksponati i rezultati svega što se postiglo u istoriji košarke, ali se mnogo toga dešavalo i u Pirotu u proteklim godinama. Svetislav Pešić je istakao da je Pirot uvek bio grad košarke i da je proizveo mnogo dobrih igrača.

Dušan Projović, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, rekao je da mu je velika čast što je u gradu odakle je selektor naše reprezentacije. Ova izložba obavezuje da se dalje radi i ide ovim putem, a najveća obaveza je prema deci koja su u velikom broju došla da vide izložbu, naglasio je Projović i poželeo im da sutra budu reprezentativci.

Izložba je do sada prikazana u Nišu, Valjevu, Užicu i Kragujevcu.