U Pirotu održana konferencija "Ključni faktori održivosti lokalnog ekonomskog razvoja"

20. jun 2024. 12:26 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) i TOC Asocijacija za razvoj održivih zajednica, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug, danas su u Pirotu održali konferenciju pod nazivom  „Ključni faktori održivosti lokalnog ekonomskog razvoja”.

Konferencija je organizovana u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve” koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

Konferencija je okupila predstavnike lokalnih samouprava nekoliko okruga, predstavnike institucija centralnog nivoa, obrazovnog i privatnog sektora, organizacija civilnog društva i drugih razvojnih institucija sa lokalnog i centralnog nivoa.

Kori Udovički, predsednica Centra za visoke ekonomske studije, rekla je da im je cilj da skrenu pažnju, pomognu i podrže činjenicu da je održivi razvoj za ljude koji žive i kojima je stalo do svog mesta, koji razumeju i vode privredne organizacije, jer su oni ti koji moraju da odlučuju o svom razvoju da bi on bio održiv, ali ne mogu to da rade sami.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, kaže da su sa zadovoljstvom domaćini skupa predstavnika nekoliko okruga i imaju za cilj da razgovaraju o međuopštinskoj i međugradskoj saradnji, da uvaže kretanja na tržištu rada kao i obrazovanje, koje se implementira u ovim okruzima.