U Pirotu danas i sutra kiša, do kraja sedmice sunčano, ali ne i letnje temperature!

08. avgust 2016. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Srbiji ne prete oluje poput one koja je u noći između subote i nedelje pogodila Skoplje . Količina vode koja je prethodnih dana u Srbiji pala je dvostruko manja nego ona koja se srušila na Skoplje, a rečna korita su dovoljno prazna da prihvate svu vodu.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu ističu da se nešto više kiše u naredna 24 sata može očekivati na Kosovu i Metohiji, odnosno oko Leskovca, Vranja i Pirota.

- Očekuje se da će pasti između 20 i 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali kako su rečna korita prilično isušena, nema bojazni od izlivanja. Na jugu ćeto više biti pljuskovito, dok će na jugoistoku kiša padati u kontinuitetu - objašnjavaju u Hidrološkoj službi RHMZ.

U zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji je, kako kažu, palo oko 40-45 litara kiše po kvadratnom metru, RHMZ je izdao narandžasti alarm zbog padavina, ali ne i hidrološki alarm koji bi ukazivao na mogućnost poplava i izlivanja reka.

Moguće su, kako kažu u RHMZ, nešto veće padavine od srede, ali ni one ne bi trebalo da stvore bilo kakve probleme.

- Ovo leto je nešto nestabilnije nego što je to ukazivala dugoročna prognoza. Pljsukovi sa grmljavinom nisu neuobičajeni za ovo doba godine, mada su češći u junu i julu. Ali dugoročna prognoza je ukazivala da će leto biti stabilnije nego što zaista jesta - kažu u RHMZ.

Milan Kostov, dežurni u meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu rekao nam je podatke za 10 časova .

T=18 stepeni, P=969 mb. Vlaga = 76%; Vetar zapadni 4-5 m/sek.

Minimalna noćas 18 stepeni; Maksimalna juče 26 stepeni.

Kostov kaže, na osnovu podataka, da se u našem kraju danas ne očekuju veće količine kiše!

Weather2ambrella , prognoza za Pirot za naredne dane.