U Pirotu 27 volontera - pripravnika dobilo ugovore za stručnu praksu

23. jun 2022. 12:56 Privreda Pirot Plus Online

U sali Skupštine grada danas je upriličeno svečano uručenje ugovora volonterima - pripravnicima u okviru mere stručne prakse koju finansira Grad Pirot.

Nenad Petrović, predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje, rekao je da su se ove godine javila 22 poslodavca, ali je 18 ispunilo uslove i da je potrebno 40 volontera – pripravnika. Lokalni Savet za zapošljavanje je odlučio da se odobri stručnu praksu za 27 volontera - pripravnika.

Petrović je istakao da se ove godine prvi put desilo da ova mera neće biti realizovana u potpunosti jer mnogi poslodavci nisu bili u mogućnosti da angažuju lica ili na evidenciji nezaposlenih nisu bila raspoloživa određena zanimanja, pa su morali da redukuju ovu odluku.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić rekao je ovom prilikom da je od 2015. do 2022. godine Nacionalna služba za zapošljavanje zajedno sa Gradom Pirotom u vrednosti od 153 miliona dinara realizovala Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, pri čemu je upošljeno više od 843 lica, a Grad je participirao sa 90% tih sredstava. Kada je reč o stručnoj praksi, od 2015. do ove godine Grad je uložio 53 miliona dinara, a angažovana su 224 lica, od kojih je 75% visoko obrazovanih. U ovoj godini je na raspolaganju osam miliona dinara za ovu meru i uposliće 27 lica.

Suzana Đorđević, direktorka Filijale u Pirotu Nacionalne službe za zapošljavanje podsetila je na mere aktivne politike zapošljavanja koje NSZ dugi niz godina realizuje. Prema njenim rečima, NSZ ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, koja izdvaja dodatna sredstva za finansiranje programa, a ove godine je to bio javni rad, samozapošljavanje i stručna praksa.

Stefan Ćirić jedan je od potpisnika ugovora. U izjavi za medije Ćirić je rekao da će stručnu praksu obavljati u Ekonomskoj školi na predmetu Fizičko vaspitanje. Njegov mentor će biti profesor fizičkog vaspitanja  Iva Paunović.

Anđela Bačević Nacić je diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, a na stručnoj praksi je u Gradskoj upravi Pirot kod Bojana Ivkovića za energetsku efikasnost.

Za nacionalni poziv za obavljanje stručne prakse iz republičkog budžeta izdvojeno je više od 10.100.000 dinara što je, prema rečima Suzane Đorđević, bilo dovoljno za angažovanje 36 mladih ljudi, od kojih je 11 sa srednjom školom, 4 sa višom i 21 lice sa visokom školom, a ako se tome doda i broj mladih koje Grad Pirot finansira, ove godine se više 60 mladih uključuje u program stručne prakse.