U OŠ "Sveti Sava" realizovan projekat "Kroz igru do znanja“

07. novembar 2014. 07:06 Društvo Pirot Plus Online

U OŠ ,,Sveti Sava“u toku ove nedelje završen je projekat ,,Kroz igru do znanja“ koji je finansiran od strane LPA. Realizatori projekta Irena Mančić, Marija Nikolić i Nataša Ristić su odradile završnu fazu ovog projekta.
Ova nedelja bila je posvećena nauci. U ponedeljak 3.novembra u našoj školi deca promoteri nauke su u sali Školske medijateke predstavljali poznate ličnosti iz sveta nauke (Njutna, Teslu, Pupina, Galileja) za mališane iz škole i grada. U utorak su deca mlađeg uzrasta gledala zanimljive oglede putem bim projektora i interneta. Interesovanje je bilo veliko i deca su uživala gledajući. Promoteri nauke , deca sedmog razreda su mlađoj deci objašnjavala zašto se dešavaju pojedine pojave. Pitanja su bila raznolika i vrlo interesantna. U sredu su deca viših razreda sa drugarima mlađeg uzrasta pravili plakate nekih od ogleda koji su sami izabrali. U četvrtak 6.novembra, promoteri nauke bili su učenici trećeg, petog i sedmog razreda OŠ ,,Sveti Sava,, koji su skretali pažnju mlađim učesnicima projekta. Deca su svojim zainteresovanim drugarima pokazivali oglede i dozvoljavali da i oni sami probaju. Eksperimenti koje su deca radila su: Spajalice koje lebde, Kako se prostire i odbija zvuk, Čamac na tečni sapun, Kako odvojiti biber od soli i Sapun pokreće predmete. Na kraju deca su svoje utiske predstavili na papir, crtajući i komentarišući ogled koji je ostavio najveći utisak na njih.
Danas, 7.novembra na Evropski dan nauke mladi naučnici, učesnici projekta su dobili zaslužene diplome za svoj doprinos u projektu, na prigodnoj svečanosti.