U okviru projekta "Osnivanje start up centra u Pirotu" raspisan javni poziv za realizaciju obuka za rad u IT industriji

30. oktobar 2018. 13:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Projekat "Osnivanje start ap centra u Pirotu", koji je od strane Vlade Srbije podržan sa 6,3 miliona dinara, sprovodi Grad Pirot u partnerstvu sa ZIP centrom za mlade - biznis inkubator. Ovaj projekat je finansiran je od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u svojoj strukturi ima tri komponente: 1. Rekonstrukciju objekta 2. Opremanje objekta i 3. Programski deo.

Miloš Colić, direktor ZIP Centra istakao je da će Centar ovim projektom proširiti svoju delatnost. Termin "start up" upravo podrazumeva jednu sveobuhvatnu podršku ljudima koji žele da se bave novonastalim preduzetničkim poduhvatima u oblasti IT tehnologija. Sam "Start up" se vezuje za IT tehnologiju jer se radi o poslovima koji mogu da imaju široki krug korisnika. Centar će biti smešten u Sportskoj hali Kej, gde će praktično biti rekonstruisan prostor u kojem je do sada funkcionisao Omladinski kulturni centar.

U okviru programskog dela predviđene su obuke za rad u IT industriji. Ove obuke podrazumevaju obradu i realizaciju kurikuluma u trajanju od šest meseci od strane relevantnih predavača. Cilj ove obuke jeste da nakon šest meseci provedenih na treningu polaznici steknu osnovna znanja i veštine za samostalni rad ili rad uz mentora u okviru navedene oblasti, kaže Colić.

Teme koje će posebno biti obrađene na obuci su: 1. Uvod u programiranje 2. Strukturno programiranje u C# 3.Objektno programiranje u C# 4. Razvoj desktop aplikacija u C# 4. Razvoj web aplikacija 5. Rešavanje realnih problema iz prakse.

Svršenim polaznicima će biti ponuđeno mesto za rad u zajedničkom radnom prostoru gde će moći da rade i da se umrežavaju sa ostalim kolegama iz novonastale IT zajednice.

Prema Colićevim rečima Grad Pirot ima u planu izradu Strategije razvoja IT sektora, što će biti pravni i strateški osnov za dalje aktivnosti koje će se sprovoditi u ovoj oblasti.

Početak realizacije i trajanje obuka

Obuke će otpočeti sa realizacijom u mesecu novembru, nakon odabira potencijalnih polaznika.

Trajanje obuke je šest meseci, sa mesečnim fondom od osam časova (dva časa nedeljno). Nastava će se održavati vikendom u skladu sa kalendarom predavača i polaznika.

Odabir učesnika

Odabir učesnika će vršiti komisija koja će biti sastavljena od predavača i predstavnika ZIP centra za mlade – biznis inkubator d.o.o. Pirot.Osnov za donošenje odluke biće rezultati održanog intervjua i motivacionog pisma polaznika.

Način konkurisanja

Potencijalni kandidati mogu konkurisati putem elektronske pošte na mail zipcentar@gmail.com gde će uz prijavu priložiti svoj CV i motivaciono pismo. Takođe, kandidati mogu konkurisati i neposredno u JOB INFO CENTRU na adresi Pirot, Bogojavljanska br.3. Ukoliko je kandidatima potrebna asistencija u izradi radne biografije i izradi motivacionog pisma istu mogu dobiti od strane karijernih savetnika u Job info centru bez ikakve naknade.

Rok za podnošenje prijava je do 18.11.2018.godine, odnosno ovaj poziv traje dvadeset dana od dana objave.