U okviru pete akcije juče u Opštoj bolnici obavljeno 725 besplatnih preventivnih pregleda

29. januar 2018. 07:05 Društvo Pirot Plus Online

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju organizuje Ministarstvo zdravlja, nastavljena je i ove nedelje.
Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, imali su mogućnost da bez zakazivanja termina urade ultrazvučni pregled abdomena, male karlice i mamografiju, a prvi put i laboratorijske preglede, dva markera, za dijagnozu tumora debelog creva.

Doktor Goran Petrović, direktor Opšte bolnice u izjavi za Portal Plus online kaže da su juče 384 pacijenta obavila neke od preventivnih pregleda

- Od 384 pacijenta, koliko je juče pregledano od ranih jutarnjih sati do 16 časova popodne, 22 nisu imala zdravstveno osiguranje. Uradjeno je ukupno 725 pregleda - 351 laboratorijski pregled, 290 ultrazvučnih pregleda i 84 mamografije. Pregledi su bili dobro organizovani, bez većih gužvi, a o rezultatima analiza pacijenti će biti obavešteni u najkraćem mogućem roku, rekao je doktor Petrović.
Ovo je peta akcija besplatnih preventivnih pregleda u okviru kojih je, do sada, pregledano više od 75.000 građana. Rekordan odziv građana na besplatne preventivne preglede najbolja je potvrda da su prepoznali značaj ove akcije Ministarstva zdravlja ali i da je javna svest o značaju prevencije kao osnove očuvanja zdravlja višestruko porasla u našem društvu