U novoj grejnoj sezoni nov način obračuna

01. mart 2013. 12:20 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Javno preduzeće "Gradska toplana", zahvaljujući donaciji Nemačke razvojne banke KfW značajno je osavremenilo sistem grejanja u našem gradu. Radovan Nikolić, direktor ovog preduzeća, kaže da je tim povodom održan sastanak u Ministarstvu energetike sa predstavnicima Nemačke razvojne banke o primeni obračuna i naplate toplotne energije po utrošku. Cilj uvođenja ovog sistema je, prema Nikolićevim rečima, ušteda energije.

-Učesnici smo programa KfW 3 sada i KfW 4 , međutim i ostale toplane koje nisu u programu moraće u narednoj sezoni da budu spremne za obračun po utrošku. Mi smo pokrenuli mnoge stvari u tehničkom , ekonomskom delu pa i u pravnom ali gledajući sa aspekta Toplane nema mnogo vremena do naredne grejne sezone, tako da nam predstoji dosta posla kako bismo ispunili ovaj zadatak. Kako će to izgledati, meriće se temperature ulazne vode, zatim povratne vode i brzina protoka. I ove tri komponenet koristeće se za određivanje koliko je energije isporučeno korisniku – kaže Nikolić.

Nikolić kaže da Toplana trenutno raspolaže minimalnim zalihama mazuta i sukcesivno kupuje nove količine za održavanje sistema.

-Toplane su u velikim problemima. Ovu grejnu sezonu ćemo završiti uz velike napore sopstvene i uz pomoć Republičkih robnih rezervi. Međutim, kada se pređe na nov sistem merenja biće to komercijalna, ekonomska cena i svako će proceniti koliko može da troši. Trenutna cena nije ekonomska tako da Toplane to ne mogu da izdrže. To je jedan bolji put oporvaka toplana kako bi imale dovoljno sredstava za energetnte I prevazišle situaciju u kojoj se nalaze - kaže Nikolić.