U Noći muzeja glamurozno pirotsko veče

20. maj 2017. 21:30 Kultura Pirot Plus Online

U Evropskoj noći muzeja, 20. maja, završena je manifestacija Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10. Tim povodom priređen je program pod nazivom "Ljubav, vera, nada" kojim je predstavljena savremena primena šara sa pirotskog ćilima.

Posetioci su imali priliku da uživaju u muzičkom programu inspirisanom narodnim stvaralaštvom ovog kraja. Takođe, program su pratile i priče na lokalnom dijalektu koje je kazivala Mira Igić.

S obzirom da je na Međunarodni dan muzeja, 19. maja, Osnivački odbor manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” dodelio priznanja najuspešnijim učesnicima ove manifestacije među kojima se našao i Muzej Ponišavlja Pirot, iskoristili smo priliku da o tome porazgovaramo sa direktorom Muzeja, Sašom Jovanovićem. Prema njegovim rečima bio je to lep doživljaj jer je ukonkurenciji preko 80 muzeja iz cele Srbije.

Na dodeli priznanja bila je i Tatjana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja. Ona je istakla da je ova nagrada podstrek daMuzej nastavi učešće u manifestaciji "Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10". Povodom programa "Ljubav, vera, nada" kojim se manifestacija završava, Karanovićeva kaže da je ideja bila da se pobudi ljubav prema ćilimu, koji je jedno od naših nematerijalnih kulturnih dobara.

Program u Noći muzeja inspirisan ćilimom i bogatstvom motiva sa ćilima pripremile su Tatjana Karanović, kustos Muzeja, i Silvana Tošić, novinar Dopisništva RTS-a u Pirotu i kreator modne linije sa motivima pirotskog ćilima.

U izjavi za medije Silvana Tošić kaže da je mnogo ljudi zainteresovano za njene kreacije, a priprema i novitete koje će predstaviti na predstojećim manifestacijama. Tošićeva je istakla da moramo da pronađemo način da sačuvamo šare pirotskog ćilima i ćilim od zaborava, ovo je jedan moderan način i jako je dobro prihvaćen.

Tokom ove večeri publici su predstavljeni odevni predmeti sa šarama pirotskog ćilima koje su nosile autorkine prijateljice i koleginice.