U Fondu za razvoj poljoprivrede 58 miliona za subvencije, prijave na konkurs od 1. do 5. u mesecu

29. maj 2020. 12:13 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom raspisivanja Konkursa za subvencije 2020. godine iz Fonda za razvoj poljoprivrede Grada Pirota danas je o ovome govorio Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Prošle godine Fond za razvoj poljoprivrede raspolagao je sa 58 miliona dinara, bilo je 1.156 korisnika i zajedno sa proizvođačima u poljoprivredu je uloženo oko million i po evra.

Ovogodišnji Konkurs za subvencije u poljoprivredi biće raspisan u subotu 30. maja objavljivanjem u lokalnom listu “Sloboda” i na sajtu Grada Pirota.

Popović kaže da je i ove godine u budžetu za ove namene izdvojeno 58 miliona, od toga 54 su namenjena za direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima - za poljoprivrednu proizvodnju, veštačko osemenjavanje, kamate za kredite i osiguranje rizika.

Na konkurs mogu da se jave sva registrovana poljoprivredna gazdinstva. Svi zahtevi se podnose jednom mesečnom, od 1. do 5. u mesecu. Ovom prilikom Popović je zamolio poljoprivredne proizvođače da na jednom zahtevu konkurišu za više mera kako se ne bi stvarala gužva i kako bi ispoštovali naložene mere zaštite u borbi sa koronavirusom.

Konkurs obuhvata period od 01.12.2019. do utroška sredstava, a najkasnije do 05.12.2020. godine.

Goran Popović je dodao da je u prošloj godini najveće interesovanje bilo za sufinansiranje ulaganja u povrtarsku, voćarsku i cvećarsku proizvodnju. Taj iznos je bio 37 miliona dinara od strane poljoprivrednih proizvođača, a Grad Pirot je vratio oko 18 miliona.

Jedna od novina ove godine je finansiranje ograđivanja zasada i voćnjaka, pri čemu će se finansirati kupovina žičane pletene ograde i betonskih stubova, rekao je pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Goran Popović.