Učenici srednjih i osnovnih škola posetili Regionalnu deponiju Pirot. Predstavljeni rezultati projekta "Odvajamo"

06. jun 2023. 14:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Povodom EU Zelene nedelje danas je u dvorištu Javnog preduzeća Regionalna deponija Pirot organizovana poseta učenika osnovnih i srednjih škola iz svih opština u Pirotskom okrugu. Ovo je bila prilika da se deca upoznaju sa poslovima i projektima Regionalne deponije, ali i da nauče nešto o primarnoj selekciji otpada.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Pirota i svih opština u Okrugu.

Nebojša Ivanov, direktor Regionalne deponije Pirot, rekao je ovom prilikom da je Pirot lider u sprovođenju projekta primarne selekcije otpada, a jedan od njihovih ciljeva je da učenike, kroz edukaciju o ovoj oblasti, podstaknu da o svemu tome vode računa ubuduće.

Prema rečima Nebojše Ivanova, 2018. godine aplicirali su za taj projekat, a vrednost za ceo Okrug je 1.350.000 evra. Ivanov je najavio da će ovim projektom biti obuhvaćena i Opština Knjaževac, sa kojom ovih dana razgovaraju o tome.

Predsednica Skupštine grada Pirota, Milena Dimitrijević, istakla je da su naši sugrađani dobili plave kantre i da odvajanje otpada ide dobro, što je pohvalno, a o tome svedoče i rezultati projekta koji će danas biti predstavljeni.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno - komunalne delatnosti, građevinarstvo i inspekcijske poslove, u svom obraćanju je učenike upoznao sa time da je kompleks Regionalne deponije Pirot izgrađen zajedničkim sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Pirota i Evropske unije.

Posle zvaničnih obraćanja i predstavljanja rezultata projekta “Odvajamo”, učenici su obišli Regionalnu deponiju i liniju za sekundarnu separaciju otpada.

Ovom prilikom prikazana je i izložba dečijih radova sa temom životna sredina.