Učenički parlament Ekonomske škole Pirot učestvovao na onlajn sednici Narodne skupštine Republike Srbije

21. novembar 2020. 06:13 Društvo Pirot Plus Online

Povodom obeležavanja Svetskogdana deteta, Narodna skupština Republike Srbije je uputila poziv predstavnicima  Učeničkih parlamenata odabranim školama širom naše zemlje za učešće na onlajn sednici.

Učenici Ekonomske škole Pirot su se sa zadovoljstvom odazvali ovom pozivu. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić je prilikom otvaranja sednice, koja je realizovana 20. novembra 2020. god. putem aplikacije „ Zoom“, naglasio da se ovaj međunarodni događaj obeležava kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima, i kako bi mladi mogli da iz svog ugla ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u vreme današnje pandemije.

Na sednici je razmatrano više tema: kratak istorijski pregled prava deteta, prava deteta u situaciji Covid-19, mentalno zdravlje učenika, državna matura i onlajn nastava. Diskutovalo se o poteškoćama učenika, ali su i davani predlozi za rešavanje različitih problema. Sednicu je pratilo preko 100 učenika, profesora i izlagača koji su učestvovali u radu.

Iz Ekonomske škole Pirot su u radu sednice učestvovale učenice: Luna Panić, Jana Todorović, Ana Penčić, Tamara Stamenković i Anja Tošić.

Učenica Anja Tošić, koja je aktivno učestvovala u organizaciji onlajn sednice, je istakla da joj je bilo veliko zadovoljstvo što je učestvovala na ovoj sednici i da oseća da su razmatrani mnogi problemi mladih koji su zajednički i učenicima naše škole. Smatra da bi bili korisno da se ovaj tip sednica i dalje održava i da na njima budu zastupljene raznovrsne teme koje interesuju mlade, kao i da je ovo divna prilika da se čuje glas mladih o brojnim pitanjima u ovim teškim vremenima.