U domaćinstvu u Gnjilanu otkriven virus svinjske kuge. Tri uginule

22. februar 2021. 18:51 Gradska hronika Pirot Plus Online

Informacija koja se ovih dana provlačila u Gnjilanu, potvrdjena je u subotu. Neki od meštana, posebno komšije, videli su iste one ljude koji su bili u Krupcu, Poljskoj Ržani kada su ono oduzimane ili eutanazirane svinje.

         Interesantno, kada sam danas posle 12h bio u Gnjilanu, mnogi čak i nisu znali ni da li je to istina i gde je domaćinstvo vlasnika gde je otkriven virus svinjske kuge.

        Mnoge je vest i uznemirila jer Gnjilan i nije tako poznato selo kada je čuvanje svinja u pitanju.

       Vlasnika znam, Toplica Marković, radio je u jednoj državnoj firmi. Znam ga i po aktivnostima u tadašnjem Omladincu, jednom od starijih seoskih klubova.

       Uzan sokak "udara" pravo u njegovu kuću i pomoćne objekte.

        Dočekao me na kapiji. Dok me vodio do objekata gde čuva svinje, krave, kokoške, čak i golubove, saznao sam prve detalje.

       Ambijent sličan mnogim u selima. Pas na lancu, zna se kako se ponaša, domaćin je morao da ga primiri i skrati lanac, kako me ne bi iznenadio. Kokoške u dvorištu, blato …

       Obor baš onakav kakav je skoro svuda u našim selima. Svinjac. Ali toliko se može sa njegovih deset prstiju, jer sinovi, kao i mnogi drugi okrenuti su gradu, poslovima i svemu drugom što čari grada pružaju mladim ljudima. Sedam svinja odavde je u subotu oterano. Po propisima. Veterinari, uniformisani iz Niša, inspektori…

      Gnjilan, kao da je u jednom trenutku bio blokiran. Od svinja u ostalim domaćinstvima uzeta je krv na analizu.

    Krstivoje Džunić, prvi komšija, deka, osamdesetogodišnjak, nada se da njegove svinje nisu zaražene. Nepunih stotinak metara dalje.

      Dejan Živić, veterinar, direktor Veterinarske klinike Pirot, potvrdio je slučaj u Gnjilanu i sve preduzete mere, ali je rekao da Rešenje iz Ministarstva još uvek nije stiglo i da će se po zakonskim propisima biti preduzete dodatne mere.