Tri pirotske porodice dobile kuću na selu

10. avgust 2021. 13:59 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Vlada Republike Srbije donela je uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. Godinu, a krajem juna raspisan je javni poziv za prijavu građana. Program realizuje Ministarstvo za brigu o selu. Pre nekoliko dana održana je prva sednica komisije i tom prilikom rečeno da je 14 kuća u Srbiji dobilo nove vlasnike. Za ove namene izdvojeno je 16 miliona dinara.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva za brigu o selu, vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1.200.000 u selu Vaska opštine Bač. Prednjače parovi sa decom, dosta je mladih poljoprivrednika, ali i onih koju su rešili da napuste gradske sredine i počnu novi život u selu“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana prva sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Svoj novi krov nad glavom danas je dobilo 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život. Najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Xan, Bač, Kikinda, Pećinci. Lep primer je i par iz Beograda, sistem administrator i arhitektonski projektant koji će raditi od kuće i svoj novi život započeti nadomak Trstenika u selu Dublje.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

*Tekst preuzet sa sajta Ministarstva za brigu o selu

Danas je u Palati Srbija organizovano potpisivanje ugovora sa ministrom Krkobabićem i porodicama koje su dobile sredstva za kupovinu kuća. U ime Grada Pirota ugovore je potpisao Vidojko Panajotović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.