Toplotna energija iz biomase - realan pravac razvoja sistema daljinskog grejanja u Pirotu

19. oktobar 2021. 11:21 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na poslednjoj sednici gradske Skupštine odbornici su usvojili Odluku o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva "Izgradnja postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz biomase i njeno ugovorno isporučivanje JKP "Gradska toplana".

Prema rečima Bojana Ivkovića, gradskog energetskog menadžera, koji je bio i izvestilac na skupštini u okviru ove tačke, osnovni motiv za pokretanje ovog postupka jeste činjenica da se postojeći energenti, bez obzira što je u našem gradu mazut odavno "otišao u istoriju", nabavljaju iz uvoza i njihova cena je u stalnom porastu.

Energetska kriza pogodila je čitav svet. Cena gasa je u stalnom porastu, oscilacija ima i u kvantitetu. Sve to uticalo je da se Gradska uprava Pirot i Toplana, odluče za ovaj korak. U prilog tome govori i podatak da imamo iskustva u ovoj oblasti i da je to jedan od realnih pravaca razvoja daljinskog sistema grejanja u Pirotu, rekao je Ivković.

Naša dosadašnja iskustva, konkretno u ovoj oblasti su izuzetno pozitivna

Imamo primer javno-privatnog partnerstva grejanja na biomasu u nekoliko pirotskih škola. Krajnja odluka, ipak, biće doneta na osnovu pokazatelja u okviru Studije izvodljivosti

Polazimo od lokalne situacije, sa kojim lokalnim potencijalima raspolažemo, ali sva istraživanja za sada pokazuju da grad Pirot ima veliku mogućnost da uspešno realizuje projekat o ovoj oblasti, rekao je na kraju Ivković.