Topli Do, Festival, profa Davor, kačkavalj i druga "ubavila"

21. avgust 2021. 17:00 Društvo Pirot Plus Online

Mnogi koji su bili sinoć u Toplom Dolu, oduševljeno kažu da nikada u ovom selu nije bilo toliko ljudi koje su prvi put videli u životu.

 Došli gosti, Englezi, još iz nekih zemalja, došli ovi iz ravnice, Novosadjana baš dosta, ma, iz svih krajeva. Naravno, došli Toplodolci iz svih krajeva, bilo je i naših sugradjana.

     Topli Do je javnosti poznat po borbi meštana ovog sela da odbrane reku. Topli Do i Miljan, najmladji "Skansi" u porodici, izabran voljom meštana za predsednika mesne zajednice, poznati su javnosti po tome što su "selo uzeli u svoje ruke" i krenuli redom. Crkva, putevi, fasade, voda, Zadružni dom…

     Topli Do je raširio svoje tek okrečene kuće, rasprostro ćilime, prostirke, očistio proplanke, zažuborio rekama da ljudima pokaže lepotu.

  Uzdigli se staroplaninski vrhovi da poruče da će čuvati svaku dušu koja dodje u ovo selo.

 Ovih dana, u pola minuta do dvanaest "Piksi" je uspeo da "iz voleja" stegne rezervnu varijantu svoje zamisli i omogućio ljudima da preko Brane, improvizovanog mosta preko Visočice, pomalo i u brdo, odvede put do Mrtvačkog mosta, a potom dalje, zna se!

 Jeste da je u vožnji onim skupljim automobilima bilo malo i po neke čiste "srpske reči" ali, bolje i tako nego kroz "Mali Kolorado" gde je svaki prolazak uvek propraćen onim "dobro je, prošli smo"!

  Sinoć je profesor istorije, naš Davor Lazarević, inače "plodni pisac" koji ne daje istoriju u zaborav, govorio okupljenom svetu o našem brendu.

 "Pirotski kačkavalj, priča o najpoznatijem srpskom siru" tako se zove profesorova knjiga koju je nedavno objavio.

Ne znam da li su Toplodolci izneli neko parče za degustaciju. Medjutim, s obzirom da je toplodolski onaj pravi beli sir, još jedino osta, prisutni sinoć, će morati u ponedeljak da sidju do Mlekarske škole da kupe, još ono malo kačkavalja koji Pirot grad može da ponudi.

Nema stoke, brate. Nema mleka. Neće kačkavalj od zavojske vode.

   Bilo je još dogadjaja. Ovi mladji mogli su da vide svoje pretke. Postavljena je izložba fotografija staroplaninskih starina, brojnih generacija koje su kroz istoriju čuvale u svojim nedrima ovaj topli dom!

   Nije kasno, večeras ili sutra idite u Topli Do. Najda iz Smaka, Ljubodrag Dimić, Goran Marković reditelj, pevačica Snežana Jandrić.

 Kažu i Ćuta bio, svratio, i to i to kažu, otišao brzo? Nebitno!