Toplane u nezavidnom položaju

06. jun 2013. 13:45 Gradska hronika Pirot Plus OnlineToplane teško izlaze iz začaranog kruga dugovanja - potrošači im za grejanje duguju 23 milijarde dinara, a gotovo isto toliko, daljinski sistemi duguju za gas i mazut. Robne rezerve od danas šalju opomene na adrese 30 toplana, jer nisu ni platile niti vratile mazut za prošlu godinu.


Radovan Nikolić, direktor Toplane u izjavi za portal Plusonline kaže da naše Javno preduzeće robnim rezervama duguje 2.200 tona za prošlu i 1.300 tona mazuta za ovu grejnu sezonu. Prema planovima, u naredna 4 meseca Robnim rezervama biće vraćeno 1.000 tona energenta.


- To je maksimum koji možemo da vratimo Robnim rezervama. Za ostalo je neophodno da se uradi reprogram. Jer od oktobra već treba da nabavljamo mazut, ponovo avansnim uplatama, za novu grejnu sezonu, za koju je takodje neophodna pozajmica iz RR od minimum 1.000 tona, kaže Nikolić.


Najveći problem je to što cena grejanja nije usklađena sa cenom energenata. Mesečni priliv koji Toplana ostvaruje naplatom računa za grejanje je oko 22 miliona dinara. Bez državne pomoći i mazuta iz Robnih rezervi, polovina toplana ne bi mogla ni da radi, kaže Nikolić.Ministarstvo energetike pripremilo je plan za veće korišćenje biomase. Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović kaže da ćemo imati 15 toplana u Srbiji koje će u naredne četiri godine zameniti svoja postrojenja i kotlove i preći na biomasu. Grejanje bi bilo jeftinije za nekih 30 odsto u odnosu na ovo što je sada. Toplane sa resornim ministarstvom pripremaju i prelazak na naplatu grejanja po utrošku.