Toplana Pirot, nekada, jedan od najvećih zagađivača vazduha, danas primer zaštite životne sredine

04. februar 2020. 15:29 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sve je počelo pre nekoliko godina kada je, zahvaljujući sredstvima Programa KfW, Toplana u Pirotu u potpunosti rekonstruisala svoja postrojenja. Počev od mašinske opreme do novih toplovoda i minimalnog gubitka energije. Izgrađena je savremena Energana „Senjak“. Ugašene su stare kotlarnice, koje su često bile u kvaru i lošim sagorevanjem negativno uticale na kvalitet vazduha u gradu. Instalirane su automatske podstanice i ceo grad se grejao iz savremene Energane „Senjak“. Medjutim, tu se nije stalo. Mada je emisija štetnih gasova značajno redukovana, da bi se postigli još bolji efekti u cilju zaštite životne sredine investirano je u novu opremu na komprimovani tečni gas, a mazut izbačen iz upotrebe. Investicija vredna petnaest ipo miliona dinara je apsolutno opravdana jer od nove godine emisija štetnih gasova, zbog rada Toplane, skoro da i ne postoji.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je danas obišao novoizgrađena postrojenja.Još uvek je u toku probni rad, a najnovija merenja pokazuju da je emisija štetnih gasova daleko ispod dozvoljene uz visok kvalitet isporuke toplotne energije. U planu je, kaže Vasić, da se još pojedini objekti u gradu koji koriste ugalj ili lož ulje preurede ili priključe na Toplanu.

Direktor Toplane u Pirotu, Bratislav Ćirić, smatra da je učinjen značajan iskorak u cilju očuvanja životne sredine i ekonomičnijeg rada Toplane. Naredni korak je da se omogući priključak po vrlo povoljnim uslovima većeg broja stambenih zajednica i individualnih domaćinstava.