Tomislav Pančić: Nećemo dati Toplodolsku reku ni po koju cenu! Ubeđeni smo da su svi u gradu na našoj strani!

11. septembar 2017. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Kada se 1963. godine brdo na Staroj Planini obrušilo i pregradilo Visočicu voda se akumulirala i napravila jezero na mestu gde se brdo obrušilo. Kasnije, osamdesetih i devedesetih godina je na tom mestu završena izgradnja brane kako bi situaciju koju je priroda tako namestila čovek mogao da iskoristi. Voda iz akumulacije se koristi za snabdevanje Pirota i Niša električnom energijom.

Druga faza tog Projekta je trebalo da bude pregrađivanje Toplodolske reke i njeno usmeravanje ka istoj akumulaciji u cilju povećanja kapaciteta proizvodnje električne energije i izgradnja tunela za tu namenu. Izgradnja tunela je stopirana 2004. godine kada je Skupština opštine Pirot izglasala obustavljanje radova.

Posle toliko godina ponovo je pokrenut taj projekat. Sledeća aktivnost je sprovođenje reka ka jezeru kroz tunele napravljene samo za tu namenu. Tunelima se voda dovodi, ali i odvodi iz jezera u slučajevima „viška voda“.

Ni prilikom izgradnje prve faze, ni prilikom izgradnje druge faze projekta meštane niko ništa nije pitao. Pregrađivanjem reke dolazi do uništavanja biljnog i životinjskog sveta, riblji fond nestaje. Toplodolska reka je čuvena po ribljim vrstama koje naseljavanju brdske reke. Žitelji sela Temska se već dugo bore da do realizacije druge faze ovog projekta nikada ne dođe.

Tomislav Pančić, predsednik MZ Temska, u izjavi za Naxi Plus radio i Portal Plus onlajn, istakao je da ovaj problem datira već 25 godina. Kako kaže njihova borba još uvek traje. Nedavno su bili u Ministarstvu rudarstva i energetike na sastanku sa ministrom Aleksandrom Antićem i Goranom Trivanom, ministrom zaštite životne sredine i zadovoljni su ishodom sastanka. Dobili su obećanje da će u toku meseca ljudi iz ministarstva posetiti Temsku i upoznati se sa kanjonom i Toplodolskom rekom.

Posle brojnih blokada i protesta i molitve za spas Toplodolske reke, Pančić ističe da su na dobrom putu za rešavanje problema. Prdsednik Mesne zajednice Temska kaže da meštani imaju podršku većine gradjana Pirota. Pokrenuta je peticija protiv prevođenja Toplodolske reke i derivacionih i mini hidroelektrana na Staroj planini za šta je potrebno 30.000 potpisa, s obzirom da trenutno imaju oko 10.000, Pančić je apelovao građanima da ih u ovoj nameri podrže.

Prilikom nedavne posete Hidroelektrani Pirot, Savo Bezmarević, direktor proizvodnje u Elektroprivredi Srbije, rekao je da projekat prevodjenja Toplodolske reke nije još uvek aktivan.

Prema rečima Tomislava Pančića budućnost sela Temska je turizam i njihovi dalji koraci biće usmereni na tome.