Tkačka kolonija na Staroj planini privukla pažnju visokih predstavnika desetak zemalja. Očuvanje izrade pirotskog ćilima osnovni zadatak, ali i ekonomsko osnaživanje žena

09. jul 2019. 15:11 Društvo Pirot Plus Online

Četvrta „Tkačka kolonija na Staroj planini 2019.“ okupila je vrsne tkalje iz, skoro, svih krajeva Srbije. Tu su predstavnice Sombora, Pančeva, Kladova, Negotina, Bele Palanke, Šapca, Čačka, Kruševca, Leskovca, Inđije, Novog Pazara i Beograda. Učešćem na Koloniji tkalje imaju priliku da unaprede svoja znanja učestvujući na predavanjima stručnjaka za dizajn i etnologa. Domaćin Tkačke kolonije je Zanatsaka zadruga za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce „ iz Pirota. Kolonija se održava uz podršku grada Pirota, ambasade Kanade u Beogradu i Etno mreže. Oko jedanaest časova brojni gosti su se okupili u Planinarskom domu u Dojkincima. Posebnu čast Koloniji je ukazao diplomatski kor koji su činili zvaničnici Kanade, Belgije, Švajcarske , Brazila, Indije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, delegacija Evropske unije, ambasade Bugarske ,predstavnici donatorske zajednice i partnera Etno mreže i predstavnik Vlade Srbije, poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti.

Njena ekselencija, ambasadorka Kanade, Kati Čaba, glavni promoter Tkačke kolonije i očuvanja starih zanata, se veoma interesuje za unapređenje proizvodnje i očuvanje srpske kulturne baštine. Takodje, smatra ona da je jako važno ostvariti i ekonomske efekte.

Poverenica Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Brankica Janković, pak smatra da je ekonomski efekat u drugom planu. Očuvanje starih zanata je od izuzetne vrednosti, zato je potrebna još veća podrška države.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je veoma zadovoljan što je Tkačkoj koloniji posvećana pažnja brojnih državnih zvaničnika. On kaže da je to način da se postigne jedan od ciljeva, a to je ekonomka dobit. Piroćanci su nekada trgovali ćilimima, a na ovakav način se razvija i turizam, ugostiteljstvo, domaća radinost i tako dalje.

Iskoristili smo priliku da porazgovaramo i sa nekim od učesnika Takačke kolonije na Staroj planini, odnosno u selu Dojkinci.

Na današnjoj svečanosti učenicima osnovnih škola koji su bili najbolji na likovnom konkursu o pirotskom ćilimu uručene su prigodne nagrade

Kolonija traje do četvrtka 11. jula, a za to vreme, pored uvežbavanja tehnike izrade Pirotskog ćilima, za učesnike je predviđen bogat program.