Teodoros: Rast cena nekretnina u Grčkoj

14. februar 2020. 07:00 Društvo Pirot Plus Online

Naš sugradjanin Božidar Ćirić, koji se potpisuje kao Teodoros, koji zbog porodice  deo godine provodi u gradu Stavrosu u Grčkoj, javlja nam se često, veoma korisnim informacijama. Ovoga puta poslao nam je mejl, njegov uvodni tekst i informaciju, za koju kaže da će biti od koristi našim sugradjanima koji su zainteresovani da kupuju nekretnine u Grčkoj. Smatramo da ovo nije reklama, već vid saradnje i pomoći i zbog toga objavljujemo !

Teodoros 

Thu, 13 Feb, 21:55 (14 hours ago)

   

to me

Poštavinu Paunoviću,
Pošto se mnogi naši sugrađani raspitaju za kupovinu nekretnina u Grčkoj, šaljem kraći tekst o trenutnoj situaciji.
Već nekoliko godina unazad pomažemo našim ljudima oko kupovine, pa pošto mnogi naši i dalje misle da se zamale pare može doći do stana u Grčkoj, to me nateralo da Vam pošaljem ovaj tekst.
Slike odaberite Vi koje ćete staviti.
Slika Sjagos je Print screen web stranice čoveka s kojim sarađujemo, ako smatrate da deluje kao reklama nemorate objaviti. Inače na slici je Nova Vrasna.

Srdačan pozdrav

Sa dolaskom sunčanih dana i lepšeg vremena, dolazi i za povećanim interesovanjem naših sugrađana za kupovinom nekretnina na moru. Ruku na srce, u ovom dobu globalnog zagrevanja nismo ni osetili pravu zimu, uz ove temperature, ali će zato svi koji se odluče za kupvinu nekih od nekretnina u Grčkoj osetiti „vrelinu“ cena ove godine. Da se sa promenom vlasti u Grčkoj,došloi do ekonomskog opravka  i nagoveštaja izlazka iz ekonomske krize ukazuje i tržište nekretnina. Tome dolazi u prilog podatak, da je samo ponuda,za nas najbližim inajinteresntnijm destinacijama opala za oko 65% u oblasti Thessaloniki pa do 70% na Halkidikiju i oblasti Rendinai AgioGeorgios (Stavros, NeaVrasna, Asprovalta,Ofriniju, Tuzla). Još prošle godine je bilo primetno, da Grci neće „pomreti od gladi“ preko zime, kako su neki voleli da senašale na račun njihovog ekonomskog stanja, jer je to navodno bio razlog, uz naravno plaćenje poreza i gubitka nekih povlastica, zbog čega su se većina Helena odlučivali da se odreknu od nekih od nekretnina. S druge pak strane, zbog povećanog interesovanja od strane građana Bugarske, Rusije i od prošle godine posle potpisivnaja sporazuma sa Severnom Makedonijom, i građana te države, došle je do povećene potražnje nekretnina naročito u gore pomenutim oblasima. I to upravo onih objekata za koje su bili zainteresovani i većina naših građana. Uglavnom su to bili stanovi koji su tražili naknadno ulaganje tj. renoviranjei cena po kvadratu je pre desetak godina bila od 500 - 750 evra u oblasti Rendina i AgioGeorgios na nekih 200 metara od centra i plaže a već prošle godine je kvadrat dostigao cenu od 900 do 1000 evra. Na Halkidiju i u Solunu,ovisu iznosi veći i do 10%, pogotovu za one objektekoji neiziskuju veća ulaganja. Naravno, te cenu idu još više u zavisnosti od blizine plaže i godine izgradnje.

Naši građani i dalje pod istim uslovima mogu da dođu do svoje nekretnine pod suncem,s tim što je vremenski malo produžena procedura uknjižbe objekata u katastru pa sad ona traje do dva meseca pa i više. Procedura obezbeđivanja poreskog broja,tzakozvaniafimi (AFM) je ostala ista i obično se završava u oblasnim centrima u zavisnosti gde se nalazi nekretnina.

Novina  od ove godine je, da je Grčka Vlada smanjila takozvani porez na novogradnju (porez na prenos apsolutnih prava)od 24% i on sada iznosi isto kao i za ostale objekte gradnje, 3% od ukupne vrednosti stana. Međutim, ova odluka ima ograničenje i važeće naredne tri godine do 31.12.2022.Takođe je prošle godine, neznatno smanjen i godišnjiporez na imovinu koji sada iznosi oko 3,5 evrapo kvadratu a bio je oko 4 evra po kvadratu. To je dovelo do toga  da se na tržištu mogu naći takozvane mažonete (novoizgtrađene kuće sa placem) po nešto jeftinoj ceni po kvadratu u odnosu za stanove do 40.000 evra i straije gradnje.

Božidar Ćirić

*Foto- Screenshot