Temački majstori sarađivali sa svetski poznatim umetnikom, graditeljem Bogdanom Bogdanovićem! Izložba u Knjaževcu!

13. jun 2023. 12:55 Društvo Pirot Plus Online

Poštovani Nešo,

Ako smatraš za shodno pusti molim te na vaš portal ovu informaciju o izložbi u Knjaževcu koja je posvećena arhitekti prof.dr Bogdanu Bogdanoviću u četvrtak,15.6.

Za nas Temštane je izložba važna jer su deset njegovih spomenika radii temački kamenoresci,pa i spomenik u parku pored Timoka u Knjaževcu.To je prvi spomenik koji su radili za Bogdana.

Inače, njegovi spomenici mogu da se vide u čuvenom Muzeju moderne umetnosti MOMA u Njujorku koji posećuju milioni ljudi uz celog sveta, na filmu koji se tamo vrti na izložbi stalnoj i jugoslevenskoj miderni. Eto,brate,dokle su stigli čak temački kamenoresci.

Zahvaljujem ti unapred.

Puno pozdrava,

Radoica Džunić Džuna,novinar Politike u penziji.

.................................................................................................................

Dragi Rade, drago mi je što se javljaš , posebno što se radi o povodu koji je značajan za naš kraj i  naše vredne ljude.

Objavićemo naravno!

Očekujem, da se javiš još nekim tekstom. Pusti penziju, to nije za nas. Mi smo od nekog drugog ,,materijala".

Veliko poštovanje za čuvenu, Piroćancima dragu familiju Džunić, koja je ne samo u Pirotu, već i u Srniji (Jugoslaviji ) ostavila dubok trag !

 Pozdrav!

 Evo teksta I fotografija koje si poslao, na čemu ti zahvaljujem !

....................................................................................

„VEČITO“
Sto godina od rođenja arh. Bogdana Bogdanovića (1922-2010)
Spomen-park u Кnjaževcu (1971)
Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), nakon beogradske premijere prošle godine, nastavlja život u Galeriji Zavičajnog muzeja Кnjaževca, u periodu od 15. juna do 28. jula ove godine.
Кnjaževac kao grad poseduje jedno od značajnih dela ovog srpskog graditelja – Spomen-park istoriji za oslobođenje Кnjaževca 1804-1945, te je ovom memorijalu posvećena posebna monografska postavka u okviru izložbe.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja, projekcije dokumentarnog filma o Bogdanovićevom stvaralaštvu, kao i serija dečijih kreativnih radionica na temu simbola i crteža namenjena svim predškolcima ovoga grada (16. juna). Posetioci će na izložbi moći da upoznaju celokupno stvaralaštvo Bogdanovića, posebnom virtuelnom projekcijom biće provedeni kroz sve spomenike, a u okviru monografskog korpusa o Spomen-parku prvi put će imati prilike da vide fotografije iz porodične zaostavštine klesara koji su realizovali Bogdanovu zamisao – temačke kamenoresce.
Кnjaževačka postavka izložbe „VEČITO“ realizovana je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama: Narodnom bibliotekom „Njagoš“ iz Кnjaževca, Istorijskim arhivom Zaječara, Bibliotekom „Svetozar Marković“ u Zaječaru, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niša, SUBNOR Кnjaževac. U prikupljanju podataka i istoriografske građe učestvovali su i pojedinci – savremenici i hroničari izgradnje Spomen-parka, kojima će na svečanosti biti uručene zahvalnice.
Autor, kustos i likovni identitet izložbe: mr Mare Janakova Grujić
Organizator: Zavičajni muzej Кnjaževac
Pokrovitelji: Zavičajni muzej Кnjaževac, Opština Кnjaževac i Ministarstvo kulture RS
Trajanje: 15. jun – 28. jul 2023.
Svečano otvaranje: četvrtak, 15. jun, 19 sati, Galerija Zavičajnog muzeja Кnjaževac

********
Naziv izložbe posvećene jubileju stogodišnjice rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), upućuje na „večito“ kao stvaralačko-tragalački motiv, podstrek i cilj. Izložba tretira celokupno stvaralaštvo ovog graditelja. Dvadeset memorijalnih spomenika rasutih po teritoriji gotovo celokupne Jugoslavije, dvadeset i pet napisanih knjiga, urbanistički i arhitektonski projekti, nebrojeni crteži, skice, studije…svedoče o više nego plodnom neimaru renesansnog ustrojstva ličnosti.
Poseban deo izložbe predstavlja sadržajna postavka monografski posvećena Spomen-parku U Кnjaževcu, koja celovito i na osnovu do sada nepoznatih istoriografskih činjenica i istorijskih izvora obrađuje hronologiju, istorijat projektovanja i izgradnje, angažovane kamenoresce iz Temske kod Pirota, kao i genezu idejno-simboličke matrice. Кnjaževački memorijal, deo srednje, zrele faze ovog autora, predstavlja jedno od veoma značajnih Bogdanovićevih dela i ovaploćenje pojma „parka memorije“.
Izložba je bazirana na dvojnom čitanju Bogdanovićevih memorijala. Кoncept se zasniva u premisi da na zemlji egzistiraju ornamentni zapisi, a sa neba se vide simboličko-mitski znakovi. Ono što se vidi sa zemlje pripada „istini o životu“, a ono što se vidi sa neba je „istina o smrti“. Obe istine su apsolutno optimistične, raskošne i jedinstvene. Dok se čitanje sa zemlje odvija u složenoj interakciji spomenik-posetilac-ambijent, na isključivo trodimenzionalan način, čitanje sa neba je stilizovano i apstrahovano, i pripada mitskom, dvodimenzionalnom crtežu izuzetno duboke simbolike. Stvaranje veze između ovdašnjeg, zemaljskog sveta i onog nebeskog, bila je preokupacija autora na knjaževačkom memorijalu, i ona je data kroz ornamentalni jezik etnologije, etnografije i arheologije timočko-knjaževačkog kraja. Doprinos sintezi umetnosti, za kojom je Bogdanović čitavog života tragao, doprineli su i stihovi Ivana V. Lalića, uklesani u monumentalnu ulaznu kamenu kapiju.
U godini u kojoj je navršen jedan vek od Bogdanovog rođenja, i pola veka od početka izgranje Spomenika Revolucije na Starom groblju, ova izložba nema za cilj da dešifruje umetnički svet kreatora i dela. Naprotiv, ona je pred nama kao dokaz da je to nemoguće, jer umesto da u svoja dela ugrađuje ideje, njihov tvorac je nastojao da im podari što više lica, značenja i tumačenja.
***
Izložbu u Galeriji Zavičajnog muzeja Кnjaževca čini klasična i multimedijalna postavka. Veliki zidni eksponati u neuobičajenoj formi krugova monografski su posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu, dok je poseban prostor dodeljen postavci posvećenoj Spomen-parku istoriji za oslobođenje. Izložbene vitrine sadrže gotovo celokupno Bogdanovićevo književno stvaralaštvo, bogatu građu o knjaževačkom memorijalu koja svedoči o inicijativi za podizanje, projektnoj dokumentaciji, toku izgradnje i životu spomenika za vreme i nakon otkrivanja 1971. godine. Tu su i panoi sa Bogdanovim životopisom, topografijom radova na prostoru SFRJ, bibliografijama. Izložba poseduje i multimedijalni deo, u formi dugometražnog filma (82 min) sa temom virtuelnih poseta svakog od Bogdanovićevih dela na terenu - sa zemlje i iz vazduha, viđenih iz svih perspektiva i u sva četiri godišnja doba.
***************
1922. Rođen u Beogradu, 20. avgusta. Otac Milan bio je književni kritičar, predsednik Udruženja književnika i direktor Narodnog pozorišta. Majka Mileva (rođ. Mihailović) bila je profesor francuskog jezika u gimnaziji. Roditelji, veoma društveni, okupljali su u svom stanu u Vojvode Milenka, a potom na Đermu, kulturno-intelektualnu elitu Beograda, tako da je Bogdan još kao đak došao u kontakt sa mnogim piscima i umetnicima.